eur:
393
usd:
366.79
bux:
66639.49
2024. április 25. csütörtök Márk

Gyurkovics: "Mindannyian szerelmesek voltunk Szabó Magdába"

Modern volt, de mesélni is tudott, és mint egy hiúz, úgy járt közöttünk - mondta az InfoRádiónak a hétfőn, 90 éves korában elhunyt Szabó Magdáról Gyurkovics Tibor író.

Hogyan fogalmazható meg Szabó Magda különlegessége?

Szabó Magda volt talán az utolsó prózaírók egyike, mert elég modern volt és ugyanakkor jó elbeszélő. Az egyéniségében hordozott olyan tulajdonságokat, a tehetséget, amelyet a maiak, az avantgárdok, a szerencsétlenkedők nem hordoznak, ezért nem tudnak igazán jó szívvel mesélni. Õ meg mesélni is tudott, meg látott is. Ez a lényege. És van benne valami olyan, talán kálvinistának nevezhető őserő, amelyet a magyarság nagyra tud értékelni.

Ön jól ismerte Szabó Magdát. Miből fakadt az ő hihetetlen munkabírása, termékenysége?

Abból, hogy ilyen a genetikája és az intelligenciája. Nagyon kevés ilyen intelligens író van. Családregényeiben és drámáiban is valami olyan magyar dolgot hordozott, ami nem erőltetett, de nem múlik. Õ nem egy avantgárd író, annak ellenére, hogy a modern irodalom minden csínját-bínját ismeri, művelt, fenséges, és ami a lényege: mint egy hiúz járkált itt közöttünk. Egy csodálatos szépségű nő volt, mindnyájunkat elbűvölt, szellemileg és fizikailag is. Mindannyian szerelmesek voltunk belé.

Hanganyag: Sárközi Lóránt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×