Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurkovics: \"Mindannyian szerelmesek voltunk Szabó Magdába\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Modern volt, de mesélni is tudott, és mint egy hiúz, úgy járt közöttünk - mondta az InfoRádiónak a hétfőn, 90 éves korában elhunyt Szabó Magdáról Gyurkovics Tibor író.
Hogyan fogalmazható meg Szabó Magda különlegessége?

Szabó Magda volt talán az utolsó prózaírók egyike, mert elég modern volt és ugyanakkor jó elbeszélő. Az egyéniségében hordozott olyan tulajdonságokat, a tehetséget, amelyet a maiak, az avantgárdok, a szerencsétlenkedők nem hordoznak, ezért nem tudnak igazán jó szívvel mesélni. Õ meg mesélni is tudott, meg látott is. Ez a lényege. És van benne valami olyan, talán kálvinistának nevezhető őserő, amelyet a magyarság nagyra tud értékelni.

Ön jól ismerte Szabó Magdát. Miből fakadt az ő hihetetlen munkabírása, termékenysége?

Abból, hogy ilyen a genetikája és az intelligenciája. Nagyon kevés ilyen intelligens író van. Családregényeiben és drámáiban is valami olyan magyar dolgot hordozott, ami nem erőltetett, de nem múlik. Õ nem egy avantgárd író, annak ellenére, hogy a modern irodalom minden csínját-bínját ismeri, művelt, fenséges, és ami a lényege: mint egy hiúz járkált itt közöttünk. Egy csodálatos szépségű nő volt, mindnyájunkat elbűvölt, szellemileg és fizikailag is. Mindannyian szerelmesek voltunk belé.

Hanganyag: Sárközi Lóránt