Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A BKV perel, a szakszervezetek nem értik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bírósághoz fordult a BKV a kedd reggeli sztrájkkal kapcsolatban. A társaság vezérigazgatója az InfoRádiónak elmondta: azt kérik a bíróságtól, állapítsa meg a munkabeszüntetés jogszerűtlenségét. Antal Attila hozzátette: ha a bíróság nekik ad igazat, a sztrájkot szervezőktől követelik majd a forgalomkiesés miatt keletkezett kár megtérítését.

Kedden a bírósághoz fordult a BKV a reggeli munkabeszüntetés miatt - közölte a társaság vezérigazgatója.

"Azt követeljük, hogy állapítsa meg a bíróság: jogalap nélküli volt a sztrájk kezdeményezése" - mondta Antal Attila.

A BKV vezérigazgatója hozzátette: amennyiben ezt kimondja a bíróság, a társaság a munkabeszüntetés szervezőitől követelhet kártérítést.

Antal Attila közölte: a BKV-t ért kár felmérése folyik, egyelőre becsült összeget sem tud mondani.

A bíróság két héten belül dönthet az ügyben.

Még nincs döntés

A BKV vezetésének álláspontja szerint azért volt jogszerűtlen és indokolatlan a sztrájk, mert a két résztvevő szakszervezet vezetői megfoghatatlan követelésekkel érkeztek a hétfői tárgyalásra.

Antal Attila elmondta: nem tud azzal mit kezdeni, hogy járatritkításoktól tart a szakszervezet, mert erről még nem született döntés, ahogyan az elbocsátásokról sem.

A vezérigazgató szerint igaz, hogy a leromlott állapotú járműállomány öreg - a buszok például 14 év átlagéletkorúak -, de üzembiztos.

Ezt Antal Attila azzal igazolta, hogy tavaly óta a menetkimaradások száma 30 százalékkal csökkent. Nem értik

"Megítélésünk szerint a sztrájk jogszerű, nem is értjük, mire alapozza a BKV menedzsmentje a jogszerűtlenséget" - mondta az InfoRádiónak a munkabeszüntetés egyik szervezője, a Budapesti Közlekedési Szakszervezet vezetője.

Nemes Gábor szerint követeléseik egyáltalán nem voltak megfoghatatlanok, azokat írásban is átadták a közlekedési társaság vezetőségének.

A szakszervezeti vezető közölte: a munkakörülményekkel kapcsolatos kifogásaik nagy részét elismeri a munkáltató.

A létszámcsökkentés kapcsán Nemes Gábor elmondta: újabbak várhatók, pedig megítélésük szerint az alkalmazottak száma jelenleg sem elegendő.

Felvenni kellene

A Budapesti Közlekedési Szakszervezet vezetője elmondta: a BKV mindig azzal érvel, hogy nem küld el járművezetőket, ugyanakkor kilátásba helyezte a járatritkítást, ez pedig a munkahelyek számának csökkentésével jár.

Nemes Gábor felhívta a figyelmet arra: azt nem cáfolta a BKV, hogy tervezi a fizikai munkások és az egyéb alkalmazottak létszámának leépítését, pedig a műszaki állomány már most is nagyon leterhelt, ezért inkább felvenni kellene munkaerőt, nem elbocsátani.

Ellentmondások

A szakszervezeti vezető szerint a BKV menedzsmentjén belül meglévő ellentmondásokat tükrözi az, hogy a társaság kommunikációs igazgatója reggel még úgy nyilatkozott, a munkabeszüntetés nem okoz kárt a cégnek, mert a béreket a sztrájk időszakára nem fizetik ki. Nemrégiben azonban a vezérigazgató bejelentette, hogy bírósághoz fordultak a munkabeszüntetés miatt.

Önmagában attól, hogy a sztrájk jogellenes volt, a szakszervezet felelősségét nem lehet megállapítani - jelentette ki Nemes Gábor egy 2006-os bírósági végzésre hivatkozva.