eur:
392.89
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Már nincs visszaút: két nap múlva megbénul az ország

Megtartja a szerdára tervezett országos sztrájkot a Liga Szakszervezetek - közölte az érdekképviselet elnöke a kormánnyal folytatott mai sztrájkegyeztetésen.

Gaskó István hangsúlyozta: továbbra sem tartják elfogadhatónak, hogy a kormány ragaszkodik a nyugdíjba vonulóknak 8 százalékos veszteséget okozó nyugdíjszámítási rendszerhez, valamint az egészségbiztosítás reformtervezetéhez.

A szakszervezeti vezető szólt arról is, hogy átvették a kabinettől a korkedvezményes nyugdíjazás szabályainak módosítására kidolgozott ütemtervet, és azt tanulmányozni fogják.

Közben a szerdára meghirdetett munkabeszüntetéshez újabb szervezetek csatlakoztak, így sztrájkolnak 21-én a vasutasok, a Rába munkavállalói, a pedagógusok, valamint a Volán- és a Ferihegyi Repülőtér több szakszervezetéhez tartozó dolgozók.

A demonstráción részt vesz a Munkástanácsok Országos Szövetsége is. Vasárnap a Fidesz a sztrájk támogatására szólította fel szimpatizánsait.

Az összes demonstráló számát egyelőre nem lehet megbecsülni, a LIGA Szakszervezetek honlapján ugyanakkor az olvasható, hogy a szövetség tagszervezetein kívül további 37 érdekvédelmi szervezet vesz részt a Szolidaritás Napján.

Megtartják holnap az újabb létszámleépítések és munkakörülményeik romlása miatt meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkjukat a BKV két garázsának dolgozói.

Nemes Gábor, a Budapesti Közlekedési Szakszervezet és Bartha Pál, a Budai Fürst Autóbusz Szakszervezet vezetője közölte: a mai egyeztetésen sem tudtak megegyezni a közlekedési vállalat vezetésével.

A szakszervezeti vezetők szerint az üzemkezdettől két órán át tartó munkabeszüntetés a fővárosi autóbusz-forgalom 50 százalékát érinti. Az akcióhoz több budai villamosjárat dolgozói is csatlakoztak.

Nemes Gábor, a Budapesti Közlekedési Szakszervezet vezetője elmondta, hogy nem közlekedik például a 7-es, a 3-as, a 61-es vagy a 21-es busz.

A BKV-nak nagyjából 1.200 autóbusza van, ezeknek mintegy fele marad a garázsban kedd reggel.

Korábban Regőczi Miklós, a BKV vezérigazgató-helyettese azt mondta: vizsgálni fogják a meghirdetett sztrájk jogszerűségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×