Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány: Ne csak álmodozzanak!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány 135 milliárd forintos plusz forrást biztosít a leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztésére - jelentette be a miniszterelnök, aki hangsúlyozta: mintegy egymillióan jutnak ezáltal színvonalasabb szolgáltatásokhoz. A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc a legfőbb probléma.

A kormány 135 milliárd forint pályázati pénzt különített el a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérség számára - közölte a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc a hátrányos helyzetű kistérségek és önkormányzati szövetségek vezetővel folytatott budapesti tárgyalásain azt mondta: további 310 milliárd forint összértékű pályázatnál kedvezményeket kapnak ezek a kistérségek.

A kormányfő példaként említette, hogy plusz pontokat kaphatnak a pályázat elbírálásánál, illetve kevesebb önerővel is elindulhatnak a támogatásért. A 33 leghátrányosabb kistérségben összesen egymillió ember él.

Ne csak álmodozzanak

A miniszterelnök azt kérte a kistérségek vezetőitől, hogy ne csak álmodozzanak, hanem legyenek képesek egy, a jövőben sikeresen élő közösség számára programokat teremteni és azokat megvalósítani.

Gyurcsány Ferenc szerint a pályázati pénzek sikeres felhasználása az emberi teljesítményről fog szólni, a képzelőerőről, a tervezőképességről, arról, hogyan tudnak együttműködni civil szervezetekkel, üzleti csoportokkal, van-e átfogó elképzelésük arról, mit akarnak tenni.

A kormányfő úgy vélte, a fő kérdés Magyarország sikerével kapcsolatban az, felkészül-e valamennyi polgára és közössége annak birtokba vételére, ami az övé. Mert ez nagyon nehéz egy olyan országban, ahol a polgárok nemzedékeken keresztül sosem tapasztalhatták meg, milyen szabadnak és szabadként felelősnek lenni - mondta Gyurcsány Ferenc.

Fidesz: Gyurcsány Ferenc a legfőbb probléma

A Fidesz országgyűlési képviselője szerint a hátrányos helyzetű kistérségek legfőbb problémája éppen Gyurcsány Ferenc. "Ha volt olyan döntés, amit csak meg lehetett hozni a kistelepülések, a vidéki életforma ellehetetlenítésére, azt a jelenlegi kormányzat meghozta" - fogalmaz közleményében Erdős Norbert.

Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerint a baj az, hogy minél tovább van hatalmon ez a kormányzat, annál tovább folyik a rombolás, és a szegényebb vidékek, családok, vállalkozások száma egyre csak nő a szociális válság következtében.

Hanganyag: Seres Gerda