Borsikék szimpatizálnak, de nem sztrájkolnak

InfoRádió / MTI
2007. november 19. 17:23
A jelenlegi körülmények között nem vesz részt a szerdai sztrájkban és nem tüntet az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) - közölte Borsik János elnök Zalaegerszegen.

Borsik János a döntést azzal indokolta, hogy a pártok a legkülönbözőbb formákban segítik a szerdai tüntetést, az ASZSZ pedig nem támogat és nem köt alkut egyetlen politikai párttal sem.

A társadalmi értékeket nem lehet a pártok évente, vagy félévente változó értékrendjéhez kötni, a szakszervezetek ennél nagyobb tapasztalattal rendelkeznek. Nem vitatható, hogy a munkanélküliség, az alacsony bérek, a törvénytelenség, a fekete munka ellen a munkavállalók érdekében mindig fel kell lépni, de az érdekvédelmi munkát a pártok segítsége nélkül kell megvalósítani - mondta.

"Az öt konföderáció november 10-ei demonstrációja a Miniszterelnöki Hivatal előtt mentes volt politikai pártok támogatásától, beavatkozásától, maszatolásától, de ez a tisztaság a szerdai tüntetésen csorbul" - közölte az érdekképviseleti vezető.

A szakszervezetek értékrendje - ellentétben a pártok évente, félévente változó értékrendjével - stabil - tette hozzá Borsik János.

Felelőtlenség lenne a hazai érdekvédelmet változó és kiszámíthatatlan pártértékhez vagy -érdekhez kötni.

Ugyanakkor minden tiltakozóval szolidáris az ASZSZ, mert súlyos problémák vannak, és minden állampolgárnak joga van a nemtetszését kifejezni - mondta Borsik János.