Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Fidesz támogatja a sztrájkot, az MSZP szerint ez beismerő vallomás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Liga Szakszervezetek által szerdára meghirdetett sztrájk és demonstráció támogatására hívja fel szimpatizánsait a Fidesz. Az MSZP szerint a Fidesz áll a sztrájkok mögött.

A legnagyobb ellenzéki párt országos választmányának elnöke az InfoRádióban kijelentette: pártja szolidáris minden olyan békés és demokratikus törekvéssel, amely a társadalom jogainak megvédésére és az emberek semmibe vétele ellen irányul.

Kövér László elmondta: bár az ellenzéki párt és az érdekképviseletek eszközei eltérők, támogatják egymás törekvéseit a szociális válság felszámolása érdekében.

Hozzátette: ez szóba került azon a november 9-ei találkozón is, amelyen Orbán Viktor Fidesz-elnök mellett Gaskó István, a Liga Szakszervezetek illetve Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke vett részt.

Kövér László hangsúlyozta: a szerdai munkabeszüntetésnek és a Fidesz által kezdeményezett népszavazásnak is az a célja, hogy megakadályozzák a nyugdíjszabályok megváltoztatását, illetve az egészségbiztosítás privatizációját.

MSZP: beismerő vallomás


Beismerő vallomásként értékelte Kövér László szavait az MSZP szóvivője, aki szerint "egyértelművé vált, amit eddig csak sejteni lehetett: a Fidesz áll a szerdai megmozdulás mögött".

Az országosnak hazudott sztrájkban kizárólag két szakszervezeti szövetség vesz részt. Talán nem véletlen, hogy éppen a Liga és a Munkástanácsok elnökei jártak nemrégiben Orbán Viktornál egy "titkos megbeszélésen" - tudatta közleményében Nyakó István.

A másik három szakszervezeti szövetség, vagyis az igazán nagyok, távol tartják magukat a politikai akciótól. Mindezt az is megerősíti, hogy a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége a héten közleményben tudatta: a BKV-nál fideszesek ügyködtek a sztrájkon, őket a felügyelő-bizottság pártdelegáltja próbálta rávenni, hogy vegyenek részt a demonstrációban - közölte.

Új típusú sztrájk

Stratégiaváltás jelei láthatóak a magyar szakszervezeteknél - mondta az InfoRádióban az MTA Politikai Tudományok Intézetének kutatója.

Az olyan konkrét munkaügyi kérdéseken túl, mint a béremelés és létszámleépítés, most először jelennek meg szélesebb társadalompolitikai célok a jövő hétre szervezett sztrájk követelései között - közölte Neumann László.

A kutatója szerint sok múlik azon, hogy a szakszervezetek elnyerik-e a társadalom támogatását.