Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szövevényes ügy: a szálak Gyurcsány rokonáig vezetnek?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Fenntartható gazdasági növekedést csak stabil állami pénzügyek mellett lehet elérni - mondta a Népszabadságnak Angel Gurria, a fejlett ipari államokat tömörítő OECD főtitkára. A volt mexikói pénzügyminiszter Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, kormánytagokkal, jegybanki vezetőkkel tárgyal Budapesten.

Az OECD főtitkára úgy véli, hogy a költségvetési fegyelem szigorítására irányuló törvényjavaslat, amely a minap került a magyar parlament elé, rendkívül fontos.

"Ami a kiigazító és reformprogramot illeti, a 2008-as folyamatok jól látszanak, és a lényeg az, hogy a kormány ragaszkodjon az ígéretek betartásához 2009-ben és 2010-ben is" - közölte Angel Gurria.

A Magyar Nemzet szerint elhúzódik a Magyar Honvédség két Mi-17-es helikopterének felújítása, pedig a korszerűsítés határideje 2007 vége lett volna a honvédelmi tárca szándékai szerint.

A minisztérium állítja: a felújítás azért nem kezdődhetett el a tervezett időpontban, mert arra nem adta ki az oroszországi adminisztráció a szükséges engedélyt.

A lap úgy tudja, a felújítást az is késleltette, hogy a Magyarországon kiírt tendert elnyerő közvetítőcég és a munkákat elvégző gyártó, a Roszoboronexport nevű orosz nagyvállalat között vita alakult ki a korszerűsítés áráról.

Az oroszok ugyanis nem voltak hajlandók a közvetítő által ajánlott összegért elvállalni a munkát. A helikoptereket közel egymilliárd forintért egy olyan társaság újítja fel, amelynek ügyvezetője korábban egy cégben tevékenykedett Gyurcsány Ferenc kormányfő rokonával.

Az Index azt írja, hogy a kormány elfogadta és ma várhatóan a parlament elé terjeszti a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot.

A hírportál értesülése szerint a kormány javaslata a házassággal közel megegyező jogokat adna az együtt élő pároknak, akik közjegyző előtt nyilatkozhatnak kapcsolatukról.

A legfontosabb különbség a házasság és az élettársi viszony között, hogy a bejegyzett élettársak gyermeket nem fogadhatnak örökbe.

Egymás vezetéknevét is felvehetik, de természetesen nem használhatnák a -né formulát. Rendelkezhetnek viszont élettársuk kórházi gyógykezeléséről és információt is kaphatnak róla.

A bejegyzett élettársi viszony megkönnyíti azokat az egyéb élethelyzeteket is, amikor igazolni kell az együttélést (például hitelfelvételnél, szociális támogatásoknál).