Szakértő: káosz az egészségügyben

Infostart
2007. november 16. 06:23
A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának programvezetője szerint a reformok gyorsasága és átgondolatlansága miatt káosz alakult ki az egészségügy majdnem minden érintett területén.

A kormány - leszámítva a kamarák átalakítását - olyan területeken kezdett reformokba, ahol a változtatás szükséges és érdemes - szögezte le az InfoRádió Aréna című műsorában Gaál Péter.

A probléma az, hogy a megvalósítás, az átalakítás gyorsasága és átgondolatlansága majdnem minden területen káoszt okozott - tette hozzá a szakértő.

Ezek közé tartozik például a struktúra átalakítása. Senki nem tagadja, hatékonyabbá lehetne tenni az ellátórendszert azzal, hogy néhány kórház helyett járóbeteg-szakellátókat működtetnénk, amely ugyanazokat a betegeket olcsóbban és esetleg magasabb színvonalon tudná ellátni. A kérdés az, miként valósult meg a kórházbezárás és az ágyszámcsökkentés - mondta Gaál Péter.

Rengeteg anomália van. Bezárt a minisztérium például olyan intézményt - mert ott volt a legkevesebb ellenállás -, amelyik elsősorban rehabilitációval foglalkozott, miközben ennek a típusú ellátásnak a növelése az egyik cél - fűzte hozzá.

Olyan intézményeket alakítottak át "aktívból krónikussá", amelyekben nem volt hozzá személyzet - jelentette ki a szakértő.

Gaál Péter véleménye szerint szükség van a reformokra, de csak akkor, ha a változtatások átgondoltak, és konszenzus kíséri azokat - közölte.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást