Nálunk csak a japánok és a csehek mennek többször orvoshoz

Infostart
2007. november 16. 04:50
Viszonylag keveset költ az egészségügyre Magyarország, ellenben sokat fordít gyógyszerre - derül ki az OECD felméréséből. A gazdasági szervezet kutatása rámutat arra is: a magyarok gyakran keresik fel orvosukat, csak Japánban és Csehországban van több orvos-beteg találkozó.

A gyógyszerkiadás Magyarországon arányaiban az egészségügyi összköltségvetés igen nagy részét teszi ki, a gyógyító-megelőző kasszához képest minden harmadik forint orvosságokra megy el - mondta az InfoRádió által megkérdezett egészségközgazdász az OECD felmérése kapcsán.

A kutatás kimutatta azt is, hogy a magyarok igen gyakran keresik fel háziorvosukat. Rékassy Balázs szerint ez azért van így, mert az emberek a szocialista érában kialakult beidegződésekhez ragaszkodnak, miszerint, "ha elromlik az autóm, elmegyek a szerelőhöz, aki majd megjavítja."

Az egészségközgazdász úgy véli: ezért nem foglalkoznak az emberek a megelőzéssel, az egészségmegőrzéssel.

"Nincsen a társadalomnak öngyógyítási kultúrája. Nem tanultuk meg, hogy nagyon sok egyszerűbb betegség miatt nem kell feltétlenül felkeresnünk az orvosunkat" - fűzte hozzá Rékassy Balázs.

Az egészségközgazdász elmondta: a magyar lakosságnak híresen rossz a születéskor várható élettartama, és még riasztóbb ez adat az aktív korú férfiak körében.

Ennek egyik oka ugyancsak az, hogy az emberek nem figyelnek oda az egészségükre, a másik pedig az elmúlt másfél évtizedben tapasztalható felfokozott tempója és a stressz - fűzte hozzá Rékassy Balázs.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást