"Másra kellene fordítani a kórházi étkeztetés javítására szánt pénzt"

Infostart
2007. november 16. 11:53
Nem biztos, hogy elérik céljukat a kórházi étkeztetés javítását célzó állami intézkedések - véli a Magyar Kórházszövetség elnöke. Varga Ferenc az InfoRádiónak elmondta: nem minden intézmény van abban a helyzetben, hogy a kapott pénzt valóban arra használja, amire azt a tárca szánta. A kórházi ételek minőségének javítására és eszközbeszerzésre 2 milliárd forintot ad az állam.

Behatárolják az egészségügyi intézmények vezetésének mozgásterét a kórházi étkeztetés javítását célzó állami intézkedések, mivel eddig a menedzsment dönthetett arról, hogy mennyi pénzt fordítsanak a betegek táplálkozására - mondta a Magyar Kórházszövetség elnöke az InfoRádiónak.

Varga Ferenc úgy véli: a minisztériumnak meg kellett volna hagynia a kórházaknak azt a lehetőséget, hogy a kapott pénzt azokon a területeken használják fel, ahol arra a legnagyobb szükség van.

Az MKSZ elnöke közölte: nem minden kórházban olyan rossz az étkeztetés, hogy az egyes intézményeket azonos módon kellene annak javítására ösztönözni.

Varga Ferenc rámutatott: felmérések szerint nem biztos, hogy az étkeztetés javítására tett lépések elérik a céljukat, mivel vannak olyan kórházi osztályok, ahol a betegek most sem fogyasztják el az eléjük tett ételt, így az a szemétbe kerül.

"Arra nagyon oda kell majd figyelniük a kórházaknak, hogy olyan étkezést biztosítsanak a betegek számára, amely megfelel a szakma szabályainak. Figyelni kell azt is, hogy melyek azok az ételek, amelyeket szívesebben fogyasztanak a betegek" - mondta a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást