Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kormány: nem lesz különbség a meleg és a heteroszexuális párok között

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A jövő héten benyújtja az Országgyűlésnek a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot a kormány.

Daróczi Dávid kormányszóvivő azt mondta: jelenleg egymillió ember él élettársi kapcsolatban, akiket emiatt számos hátrány ér, az új jogszabály azonban több területen a házastársakat megillető jogokat adna nekik.

Daróczi Dávid példaként említette, hogy mivel az élettársi kapcsolat nem vagyonközösség, ezért az élettársak nehezebben kaphatnak bankhitelt.

Hozzátette: a szociális juttatásokra és az özvegyi nyugdíjra vonatkozó szabályok is hátrányosan érintik azokat, akik nem házasságban, hanem élettársi kapcsolatban élnek.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: a bejegyzett élettársi kapcsolatnál a javaslat nem tesz különbséget aszerint, hogy az együtt élő felek milyen neműek.

Mint mondta: egyes területeken továbbra is megmarad a különbség a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat között.

Ilyen, hogy nem fogadhatnak közösen örökbe gyermeket a bejegyzett élettársi kapcsolatban együtt élők, és ez érvényes lesz nem közös gyermekeik örökbe fogadására is. Erre továbbra is csak a házasfeleknek lesz lehetőségük.

Különbség lesz, hogy míg házasságot 18 évnél fiatalabbak is köthetnek engedéllyel, bejegyzett élettársi kapcsolat csak ennél idősebbek között lesz lehetséges.

A bejegyzett élettársi kapcsolatban élők egymás nevét is felvehetik, és össze is kapcsolhatják a két vezetéknevet, de nem használhatják a "-né" formulát.

A bejegyzett élettársi kapcsolat megszűnésénél nincs szükség válóperre, ha nincsenek vitás kérdések, a felek közjegyző előtt nyilatkoznak a megszűnésről. Vagyonjogi vita, vagy közös gyermek esetén azonban csak bíróság előtt lehet felbontani a kapcsolatot.

A kormány a jövő héten nyújtja be a javaslatot, ezzel egy hosszabb jogalkotási folyamat indul el: 120 törvényen kell "átvezetni" az új jogintézményt, ezek közül néhány kétharmados többséget igényel - mondta.

Példaként említette a nemzetbiztonsági átvilágításról szóló törvényt, amelyben az új jogintézmény miatt szükséges a formanyomtatvány módosítása, hiszen a törvény elfogadása esetén 2009. január 1-jétől lehetőség lesz arra, hogy valaki törvényes kapcsolatot létesítsen vele azonos nemű párjával.

Emellett számos nyomtatványt, szoftvert is módosítani kell, ez indokolja a viszonylag hosszú átmenetet.

A kormányszóvivő kérdésre válaszolva elmondta: a bevezetés nem jelent érdemi többletkiadást sem a szociális juttatások, sem a technikai átállás terén.

A kormány többsége egyetértett abban, hogy olyan fontos emberi jogi, politikai szándék a kérdés rendezése, hogy ha ennek vannak költségvetési hatásai, akkor azokat állni kell - tette hozzá.

A szóvivő kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a kormány javaslata nem kapcsolódik az SZDSZ törvényjavaslatához az egyneműek házasságáról.

Mint mondta, a kormány javaslata "előremutató és megfontolt", és az érintett homoszexuálisok többsége is - a Magyar Tudományos Akadémia nyári felmérése szerint - a bejegyzett élettársi kapcsolatot preferálja a házassággal szemben.