eur:
394.63
usd:
370.25
bux:
65312.75
2024. április 19. péntek Emma

"Ez óriási kockázat az egészségügyben"

Az egészségügyben a privatizáció már a kilencvenes évek elején megindult. Mára a fogászati ellátás vagy a művese-kezelés majdnem teljes egészében magánkézben van. A fekvőbeteg-ellátásban most körülbelül 5 százalék a magáncégek részvétele. Az Állami Számvevőszék, miután megvizsgálta a privatizáció megjelenésének hatásait, a kórházi ellátás kiszervezésének komoly kockázatára hívta fel a figyelmet.

A kórházi ellátás kiszervezésének egyik kockázata, hogy a vállalkozók nagy része nem rendelkezik kellő mennyiségű szabad tőkével, ezért éppen az a cél kerül veszélybe, amely miatt a reform beindult: hogy a forráshiányos egészségügyet feltőkésítsék és gazdaságosabban üzemeltessék - mondta az InfoRádiónak az Állami Számvevőszék főcsoportvezetője.

Kemény Emil hozzáfűzte: a jelentkezők jó része nem rendelkezik megfelelő tapasztalattal a területen.

Az ilyen cégek általában az alkalmazottakat elbocsátásával kezdik munkájukat, hogy minél több pénz maradjon meg a kezükben, sok esetben pedig nem viszik be a rendszerbe azt a mennyiségű tőkét, amelyet a pályázat előírt - közölte az Állami Számvevőszék munkatársa.

A felelősség megmarad

Kemény Emil figyelmeztetett: ha egy kórház az önkormányzat kezeléséből egy magántársaság kezébe kerül, az ellátási felelősség továbbra is az önkormányzatnál marad.

"Ha a társaság nem teljesít, vagy csődbe megy, az önkormányzatnak akkor is el kell látnia ezt a feladatot, és előbb-utóbb be kell lépnie az államnak" - mondta az ÁSZ főcsoportvezetője, aki hozzátette: azzal, hogy az állam pénzt ad a probléma megoldására, éppen az a folyamat indul be, amelyet a reformmal el akarnak kerülni.

Az Állami Számvevőszék ajánlásokat is megfogalmazott az egészségügy magánosításával kapcsolatban - mondta Kemény Emil.

Kockázatcsökkentő javaslatok

A szervezet hiányolta, hogy 1990 óta egyetlen kormány se dolgozott ki átfogó egészségügyi stratégiát, holott pontosan meg kellett volna határozni, hogy az egyes szolgáltatások a kiszervezésének mi a célja és mi a módszere.

A másik javaslat az önkormányzatoknak szól: olyan ellenőrző rendszert kellene kidolgozniuk, amellyel folyamatosan kontrollálni tudnák a szerződött fél teljesítményét, nem teljesítés esetén pedig képesek lennének szankciókkal élni, ilyen kitétel ugyanis most nincs a rendszerben.

"A nagyobb cégek lassan állam lesznek az államban. Ez óriási kockázati tényező az egészségügyi ellátás egész területét illetően" - jelentette ki az Állami Számvevőszék főcsoportovezetője.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×