Tovább dagad a koalíciós vita az egészségbiztosításról

Infostart
2007. november 15. 15:35
A kabinet már beterjesztette a parlament elé az egészségbiztosítási törvényjavaslatát, a kormánypártok azonban még mindig nem jutottak dűlőre egyes kérdésekben. A szocialisták szerint a csomag nem tükrözi teljes egészében a koalíciós megállapodást, a szabad demokraták azonban úgy vélik: vita nem a kormánypártok között, hanem az MSZP-n belül van.

Nem a koalíciós megállapodásnak megfelelően készítette el az Egészségügyi Minisztérium az egészségbiztosítási törvénytervezetet, így ezt ebben a formában az MSZP-frakció nem támogatja.

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke az InfoRádióban azt mondta: a menedzsmenti és az alapítási jogokkal kapcsolatban is módosító javaslatokat fognak beterjeszteni. Kökény Mihály hozzátette: a koalíciós pártok ugyan sokat egyeztettek a kérdésről, ezek azonban nem a törvény szövegéről, hanem azok alapelveiről szóltak.

Így az előterjesztésbe nem került be, hogy az átmeneti, sok szervezési munkát igénylő időszakban egy vezérigazgató állna a biztosítók élén, akit később váltana fel egy igazgatótanács. A szocialisták pontosabban határoznák meg a menedzsment jogait és felelősségi körét is.

"Ha mi nyújtottuk volna be a szöveget, az sokkal jobb lenne"

Teljesen másképp látja mindezt a koalíciós egyeztetésért felelős szabad demokrata államtitkár. Horn Gábor szerint a konkrét tervezetet a benyújtása előtt, szokatlan módon ismét megvitatták a koalíciós pártok képviselői. Ráadásul a javaslatot nem kizárólag a szabad demokrata vezetésű egészségügyi tárca nyújtotta be, hanem három minisztérium közösen jegyzi, a törvényalkotásba tehát a szocialista irányítás alatt álló Pénzügyminisztérium és az igazságügyi tárca is bekapcsolódott.

Hozzátette: a vita az MSZP-én belül van; az a kérdés, hogy az MSZP kitart-e a kormánya, a kormányfője és a miniszterei mellett.

"Ha mi nyújtottuk volna be a szöveget, akkor az nem ilyen lenne, hanem sokkal jobb" - jelentette ki az InfoRádióban Horn Gábor, hozzátéve: a beterjesztett kompromisszumos javaslat súlyos visszalépést jelent az SZDSZ számára. Azonban még ebben is szerepelnek a legfontosabb célok, a valódi verseny megteremtése, a szolidaritás fenntartása, és a befektetők belépésére is van lehetőség. Ezekből azonban a szabad demokraták már nem engednek - hangsúlyozta.

A szocialisták által beterjesztendő módosító javaslatok kapcsán azonban egyelőre nem tudott állást foglalni, mint mondta, ezeket még nem ismeri.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kökény Mihály (MSZP)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást