eur:
393.77
usd:
365
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Óvatosan piszkálják a szabad iskolaválasztást

Az SZDSZ kiáll a szabad iskolaválasztás mellett, azokkal a szabályokkal, amelyeket Magyar Bálint volt szabad demokrata oktatási miniszter megalkotott - mondta az InfoRádiónak a liberális párt ügyvivője. Az MSZP szakpolitikusa hangsúlyozta: pártja az integrált oktatás híve. A szociális és munkaügyi miniszter a hétvégén javasolta a szabad iskolaválasztás felülvizsgálatát.

Lamperth Mónika az MSZP pedagógus tagozatának szombati ülésén azt mondta: a közoktatásban esélyt kell adni a hátrányos helyzetű tanulóknak is a felzárkózásra, de erre a jelenlegi rendszerben nincs lehetőség, ezért felül kell vizsgálni a szabad iskolaválasztást.

Az SZDSZ ügyvivője ezzel összefüggésben közölte: jelenleg a magyar iskolarendszer mérhetetlenül szegregál, és alaposan át kell gondolni, milyen megoldást lehet találni ennek leküzdésére.

Finnországban például eszükbe sem jut a szülőknek, hogy máshova vigyék a gyereküket, mert nincs értelme, minden iskola nagyjából egyformán jó - tette hozzá Sándor Klára.

Nehéz a szülők szabadságát korlátozni

A politikus szerint a szülők szabadságát nagyon nehéz lenne korlátozni, hiszen már 20 éve működik a szabad iskolaválasztás, az iskolák válogatási jogát ugyanakkor korlátozni kell, ahogyan azt oktatási miniszterként Magyar Bálint meg is tette.

Elítéljük, hogy az iskola szegregáljon a saját érdekében, ennek korlátozását elkezdtük, és ezt folytatni is szeretnénk. A szülő pedig csak akkor írathassa máshova a gyerekét, ha a kiszemelt iskola nem telik meg a körzetből jelentkező gyerekekkel - fejtette ki Sándor Klára.

Integrált oktatást

Az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője az InfoRádiónak azt mondta: az óvodákban és iskolákban meg kell oldani a különböző társadalmi rétegekből származó gyerekek együttes nevelését.

A szabad iskolaválasztást össze kell tudni egyeztetni az alapvető társadalmi célokkal, el kell kerülni a mesterséges szegregációt - hangsúlyozta Tatai-Tóth András, hozzátéve: a megoldások megtalálásánál figyelembe kell venni a pedagógiai és szociológiai szempontokat, és ehhez kell hozzáigazítani a jogszabályi hátteret.

Megfontolják

Lamperth Mónika javaslatára az Oktatási és Kulturális Minisztérium korábban úgy reagált: érdemes megfontolni a felvetést, és az Oktatási Kerekasztal szakemberei foglalkoznak azzal, miként lehetne igazságosabbá tenni az oktatási rendszert. Decemberre készül el az erre vonatkozó szakmai koncepció.

A minisztérium államtitkára úgy vélte: a magyar szülők az állami közoktatásban, nemzetközi összehasonlításban példátlanul nagy autonómiát kapnak. A tehetősebb, iskolázottabb szülők megtehetik, hogy gyermeküket oda írassák, ahová szeretnék, a kisebb érdekérvényesítési képességgel bírók gyermekeit így hátrány éri.

A szakember nem hisz benne

Az Országos Cigány Önkormányzat már korábban közölte: támogatja a szociális és munkaügyi miniszter kezdeményezését, amely szerint felül kellene vizsgálni a szabad iskolaválasztást.

Vekerdy Tamás gyermekpszichológus az InfoRádiónak nyilatkozva ugyanakkor azt mondta: nem hisz abban, hogy Magyarországon járható út lenne a szabad iskolaválasztás megszüntetése, és hogy a lépés egyenlő esélyeket teremtene a hátrányos helyzetűek és a jobb módúak számára.

A szakember szerint a gyermekek esélyegyenlőségének javítását a pedagógusképzés megváltoztatásával kellene kezdeni, mert "ami a legfontosabb az iskolában, az a tanár és a diák közötti interakcióban dől el".

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×