eur:
393.75
usd:
365.18
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Koalíciós vita a gyógyszer-gazdaságossági törvényről

Egyelőre vita van az MSZP és az SZDSZ között a gyógyszer-gazdaságossági törvény bizonyos elemeiről. Bár a törvényt már tavaly decemberben elfogadták, a szocialista képviselők egy része most módosító indítványt nyújtott be a kezdeményezéshez. A szocialisták szerint így sokkal átláthatóbb lenne a rendszer. A költségvetési bizottság támogatta a kezdeményezést, a kormány azonban elutasította.

Két módosító indítványt nyújtottak be szocialista képviselők a gyógyszer-gazdaságossági törvényhez.

Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a drágább gyógyszerek se kerüljenek ki a támogatotti körből, illetve hogy évente csak kétszer "fixesítsék" a készítmények árát.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy az azonos hatóanyag-tartalmú gyógyszerek közül az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kiválasztja a legolcsóbbat, és ennek alapján szabja meg a támogatás mértékét. A drágább, ám azonos hatóanyagú készítmények is csak ezt a fix összegű támogatást kapják.

Jelenleg évente négyszer szabják meg ez alapján a támogatás összegét, a szocialisták szerint azonban ez a módszer nem jó - hangsúlyozta Schvarcz Tibor.

A fixesítés sok mindent meghatároz

A szocialista képviselő kifejtette: a fixesített termékhez illesztik a többi gyógyszer árát. Ha ez a jelenleginél gyakrabban történik, akkor az árak nehezen követhetők, a forgalmazók pedig nem igazodnak ki az árakon. Míg ha a fixesítés évente kétszer történik, akkor a forgalmazók tudnak készletezni - tette hozzá.

A módosító indítványt benyújtó szocialisták szerint azonban nemcsak a gyártóknak és a forgalmazóknak kedvezne a módosítás, hanem a betegeknek is - emelte ki az MSZP egészségpolitikusa.

Schvarcz Tibor elmondta, hogy ha januárban fixesítenek egy terméket, akkor júniusig olcsóbban kapja meg a beteg. Ha viszont többször van fixesítés, akkor többször van árváltozás, a patikában nincs készlet az új, olcsóbb gyógyszerből, és a betegnek vissza kell érte menni, ez pedig kényelmetlenséget jelent - tette hozzá az MSZP-s politikus.

Milyen gyógyszerek kerülnek ki a rendszerből?

A másik kezdeményezés pedig az úgynevezett delistázás megszüntetése. Eszerint a legolcsóbb gyógyszernél húsz százalékkal drágább, azonos hatóanyag-tartalmú készítmények kikerülnek a tb-támogatotti körből.

A szocialista politikusok szerint ez azért problémás, mert nem hagyja meg a betegeknek a választás szabadságát, hanem jelentősen korlátozza a támogatotti kört.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×