Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Koalíciós vita a gyógyszer-gazdaságossági törvényről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyelőre vita van az MSZP és az SZDSZ között a gyógyszer-gazdaságossági törvény bizonyos elemeiről. Bár a törvényt már tavaly decemberben elfogadták, a szocialista képviselők egy része most módosító indítványt nyújtott be a kezdeményezéshez. A szocialisták szerint így sokkal átláthatóbb lenne a rendszer. A költségvetési bizottság támogatta a kezdeményezést, a kormány azonban elutasította.

Két módosító indítványt nyújtottak be szocialista képviselők a gyógyszer-gazdaságossági törvényhez.

Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a drágább gyógyszerek se kerüljenek ki a támogatotti körből, illetve hogy évente csak kétszer "fixesítsék" a készítmények árát.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy az azonos hatóanyag-tartalmú gyógyszerek közül az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kiválasztja a legolcsóbbat, és ennek alapján szabja meg a támogatás mértékét. A drágább, ám azonos hatóanyagú készítmények is csak ezt a fix összegű támogatást kapják.

Jelenleg évente négyszer szabják meg ez alapján a támogatás összegét, a szocialisták szerint azonban ez a módszer nem jó - hangsúlyozta Schvarcz Tibor.

A fixesítés sok mindent meghatároz

A szocialista képviselő kifejtette: a fixesített termékhez illesztik a többi gyógyszer árát. Ha ez a jelenleginél gyakrabban történik, akkor az árak nehezen követhetők, a forgalmazók pedig nem igazodnak ki az árakon. Míg ha a fixesítés évente kétszer történik, akkor a forgalmazók tudnak készletezni - tette hozzá.

A módosító indítványt benyújtó szocialisták szerint azonban nemcsak a gyártóknak és a forgalmazóknak kedvezne a módosítás, hanem a betegeknek is - emelte ki az MSZP egészségpolitikusa.

Schvarcz Tibor elmondta, hogy ha januárban fixesítenek egy terméket, akkor júniusig olcsóbban kapja meg a beteg. Ha viszont többször van fixesítés, akkor többször van árváltozás, a patikában nincs készlet az új, olcsóbb gyógyszerből, és a betegnek vissza kell érte menni, ez pedig kényelmetlenséget jelent - tette hozzá az MSZP-s politikus.

Milyen gyógyszerek kerülnek ki a rendszerből?

A másik kezdeményezés pedig az úgynevezett delistázás megszüntetése. Eszerint a legolcsóbb gyógyszernél húsz százalékkal drágább, azonos hatóanyag-tartalmú készítmények kikerülnek a tb-támogatotti körből.

A szocialista politikusok szerint ez azért problémás, mert nem hagyja meg a betegeknek a választás szabadságát, hanem jelentősen korlátozza a támogatotti kört.