Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Igen apró, de életet menthet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Életmentő egészségügyi kártyát vezet be a Kor Kontroll Társaság, a kórházszövetség és a mentőszolgálat támogatásával. A kártya segítségével a beteg ellátásában létfontosságú adatokhoz juthatnak hozzá a sürgősségi ellátásban dolgozók, gyorsan és megbízhatóan.

A Kor Kontroll Társaság elnöke szerint akár életmentő is lehet az általuk kibocsátott egészségügyi kártya az eszméletüket vesztett, infarktusos vagy agyvérzésen átesett, egyszóval azon betegek számára, akik nem tudnak kommunikálni az orvosukkal.

A sürgősségi osztályok ugyanis a kártya segítségével azonnal hozzájuthatnak a beteg legfontosabb egészségügy adataihoz: a vércsoportjához, a gyógyszerérzékenységről vagy az allergiáról szóló információkhoz - mondta az InfoRádióban B. Király Györgyi.

A kezelők számára kiderülne a többi mellett az is, hogy a páciens szenved-e valamilyen krónikus betegségben, szed-e valamilyen gyógyszert, vagy hozzájárul-e egy esetleges vérátömlesztéshez.

A társaság a személyiségi jogokra is gondolt. A kártyán ugyanis nem szerepeltetik ezeket az adatokat, csupán a tulajdonos nevét és egy hozzá tartozó kódszámot. A kórházak sürgősségi osztályai azonban felhívhatnak egy ingyenesen elérhető telefonszámot, és mentőorvosoktól vagy más egészségügyi szakemberekből álló munkatársaktól kérhetik le az adatokat a nap 24 órájában.

A kártya igénylőknek nem kell mást tenniük, mint a háziorvosukkal közösen kiállítani az Országos Alapellátási Intézet által összeállított adatlapot.

A rendszer fenntartásának költségeit az igénylőknek kell állniuk, ez évente 10 ezer forintba kerül számukra.