Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fodor: Zéró tolerancia az engedély nélkül építtetőknek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Gellért-hegyi kristálybarlang esetében a beruházónak biztosítania kell a látogathatóságot, a Szemlő-hegyi barlang esetében viszont - ahol engedély nélkül zajlott az építkezés - feljelentést tettek, és bontást rendeltek el - mondta az InfoRádiónak a környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Hozzátette: több más budai barlang környékén építkeznek.

A Gellért-hegyi kristálybarlang fölött építtető ingatlanfejlesztő cégnek volt engedélye, a vállalkozó azonban nem vette figyelembe, hogy a barlang bejáratát a munka közben eltorlaszolták - mondta az InfoRádiónak a környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

Fodor Gábor hozzátette: az illetékes hatóságok kiszálltak a helyszínre, felfüggesztették az építkezést, és kötelezték az építtetőt arra, hogy tisztítsa meg a bejáratot és tegye látogathatóvá a barlangot.

A Szemlő-hegyi-barlang egy része beomlott: itt engedély nélküli építkezés folyt - mondta a miniszter, aki kijelentette, ebben az esetben a legkeményebben lépnek majd fel.

"Aki törvénytelenül, engedély nélkül építkezik, az zéró toleranciára számíthat a részünkről. Semmiféle engedélyt nem fog kapni a vállalkozó, se építési, se használatbavételi engedélyt" - közölte Fodor Gábor.

Bontásra köteletik az építtetőt


A környezetvédelmi tárca vezetője hozzáfűzte: a Szemlő-hegyi-barlang fölötti építkezés esetében a rendőrséghez fordultak, és bontásra kötelezik az építtetőt.

Fodor Gábor hozzáfűzte: a József-hegyi-barlang helyzete is problémás, ahol ugyancsak építkezés folyik. Jelenleg bontanak, amihez nagy tömegű gépeket használnak; ezek ugyancsak veszélyeztetik a barlangot.

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter kijelentette: a jövőben csak akkor adnak majd ki építési engedélyt, ha a vállalkozók nyilatkoznak arról, milyen berendezéseket akarnak használni, és, ha azok az ilyen kritikus területen való építkezéseken alkalmazhatók.

A Molnár János-barlangnál folytatódhat az építkezés, az itteni beruházó ugyanis mindent megtesz azért, hogy a természeti képződményben ne keletkezzen kár, és az látogatható legyen - közölte Fodor Gábor.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa