eur:
395.71
usd:
367.22
bux:
65304.87
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az erdélyi magyarok elégedettebbek, mint az anyaországiak

A Kárpát-medence országaiban élő magyarságra inkább a közösségekben való tagozódás jellemző, mint hogy egységes nemzetet alkotnának - áll az MTA szociológusi kutatásában. A közösségek individualitása nőtt az elmúlt öt évben, de megfigyelhető a többségi nemzetbeliekhez való közeledésük, nagyobb fokú integrálódásuk is.

A Magyar Tudományos Akadémia Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézete Kárpát-panel címmel készített átfogó szociológiai kutatást a határainkon belül és kívül élő magyarságról.

Kérdőívüket majdnem háromezren töltötték ki, legtöbben Erdélyben, de a felmérésben természetesen részt vettek az anyaországban élő, a felvidéki, a kárpátaljai és a vajdasági magyarok is.

A kutatók a többi mellett arra voltak kíváncsiak, hogy milyen változások mentek végbe a közösségek anyagi helyzete, munkaerőpiaci és oktatási lehetőségeik terén, vagy hogy milyen hatással volt például a magyar-magyar kapcsolatokra az Európai Unió bővítése.

Az erdélyi magyarok a legelégedettebbek

Leglátványosabban az erdélyi magyarok anyagi helyzete, és így elégedettsége javult; ezzel szemben Magyarországon a legelégedetlenebbek az emberek - mondta el az InfoRádióban Veres Valér szociológus.

Erdélyben az elmúlt öt évben jelentősen emelkedett az emberek otthonosságérzete. Javultak a román-magyar kapcsolatok.

Általában elmondható, hogy a határainkon túl élők sokkal inkább tekintik magukat önálló közösségeknek, mint egy egységes nemzethez tartozónak és szinte minden országban közeledtek egymáshoz a többségi és a kisebbségi nemzethez tartozók.

A kutatás érdekes eredménye, hogy saját helyzetükkel a leginkább az anyaországbeliek elégedetlenek.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×