Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem sérült a kristálybarlang

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sértetlen és zavartalanul kutatható a gellérthegyi kristálybarlang a felülvizsgálatára kirendelt szakértők szerint - közölte a terület tulajdonosa.

A hétfőn kiadott jelentés szerint a barlang állapota az év eleji feltárás óta változatlan, bejárata pedig akadálymentesen megközelíthető - hangsúlyozza közleményében az ingatlanfejlesztő cég, a B. Soares Kft.

A szakvéleményt továbbították a vizsgálatot elrendelő Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez.

Váncsa Gábor, a felügyelőség természetvédelmi osztályának vezetője megerősítette, hogy megérkezett hozzájuk a jelentés.

Az ingatlanfejlesztő kft. közleményében az olvasható, hogy a barlangtani szakvélemény szerint megnyugtatóan rendeződött a Budapest I. kerület, Bérc utca 4/a. alatti területen feltárt gellérthegyi kristálybarlang ügye.

A barlangbejárás eredménye alapján tévesek azok a sajtóinformációk és nyilatkozatok, amelyek szerint a területen folyó építkezés kárt okozott volna a védett természeti értékben - mutat rá a közlemény.

A dokumentum szerint Leél-Õssy Szabolcs, a feltárást és a felülvizsgálatot végző barlangkutató azt mondta, hogy a barlang falát borító kristálykéregben változás nem történt, a barlang érintetlen, sértetlen, és a természetvédelmi hatóság, valamint az építtető cég gyors intézkedése folytán ismét megközelíthető. Véleménye szerint ezzel az építkezés felfüggesztését kiváltó ok megszűnt, a ház építése folytatható.

A barlangkutató a közlemény szerint azt mondta, hogy mindenki számára megnyugtató megoldást a barlang bejáratát a Bérc utcába kivezető táró mielőbbi megépítése jelent majd.

A barlang felülvizsgálatát a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 2007. október 27-én tartott helyszíni ellenőrzése után két nappal, határozatban írta elő.
Erre azért került sor, mert az ellenőrzés időpontjában a biztonsági páncélajtóval lezárt barlang bejárata előtt - ideiglenes jelleggel - az építési munkák folytatásához szükséges töltőföldet tároltak.

A kivitelező az ideiglenes akadály eltávolítását haladéktalanul megkezdte és az előírások szerint, kézi erővel, 48 órán belül befejezte a föld áthordását olyan területre, ahol az nem akadályozta a barlang bejáratának megközelítését.

Erről a felügyelőség munkatársai az október 31-én tartott újabb helyszíni szemlén meggyőződtek, illetve ezt jegyzőkönyvben is rögzítették - olvasható a kommünikében.