Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem lehet megakadályozni, hogy bántsák egymást a betegek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A pszichiátriákon mindig is előfordulnak majd a Szent János Kórházban történt tragédiához hasonló esetek: egy páciens akár halálra is verhet egy másikat - mondta az InfoRádió által megkérdezett pszichiáter. Funk Sándor szerint ezt semmilyen szabályozással nem lehet megelőzni. A szakember szerint a kényszerintézkedéseket, mint például a lekötözést, egyre ritkábban alkalmazzák, inkább a korszerű gyógyszerekkel nyugtatják le az agresszív betegeket, akár nagy dózisokban adva azokat.

Semmiféle erőszakos, durva, nagyon korlátozó, az egészségre veszélyes, vagy emberi méltóságot sértő eszközt nem szabad használni, ilyenek például a hálós és rácsos ágyak - mondta az InfoRádió által megkérdezett pszichiáter.

Funk Sándor hozzátette: rögzíteni is csak rövid időre lehet a betegeket, addig, amíg hat szervezetükben a nyugtató.

Kóros izgatottsággal, agresszivitással járó kórkép esetén a pácienseknek nagy adagokban adható nyugtatószer, akár intravénásan is - közölte a szakértő.

A pszichiáter elmondta: teljes biztonsággal sosem lehet megakadályozni azt, hogy egy páciens rátámadjon betegtársára.

Funk Sándor ezt annak kapcsán közölte, hogy hétfőn a Szent János Kórház pszichiátriai osztályán egy 35 éves ápolt egy előzetes szóváltást követően olyan súlyosan bántalmazta 83 esztendős szobatársát, hogy az idős férfi belehalt sérüléseibe.

A rendőrség halált okozó testi sértés bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a 35 éves budapesti férfi ellen.

Hanganyag: Molnár Anikó