eur:
394.09
usd:
364.86
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

"Nem is tudom, mikor vettem tejet utoljára" - vásárlói körkép a csarnokból

A Vámház körúti Nagycsarnok zömében nyugdíjas vásárlói megdöbbentőnek tartják az élelmiszerek árának folyamatos emelkedését. A kereskedőket hiába kereste meg riporterünk, egyikük sem kívánt nyilatkozni az árakról. A megkérdezett vevők többsége azonban azt mondta, hogy néhány alapvető terméket már régóta nem tud megvenni.

"Negyed kiló kenyeret vettem ötven forintért" - mondta döbbenten az egyik megkérdezett vásárló, aki korábban ugyanott, ugyanezt a kenyeret 40-45 forintért kapta meg másfél hónapja.

A karalábé 80 forintról 120-ra, a tojás 27-ről 30 forintra drágult egy hónap alatt. A hús áremelkedése azonban még ennél is jelentősebb: a vevő szerint az oldalas az egy hónappal ezelőtti 800 helyett most 950-1000 forintért kapható.

A kérdezett vevő a kérdésre, mitől lettek drágábban az élelmiszerek, azt válaszolta: nem a mezőgazdaság miatt, pedig kimondottan a magyar termékek kerülnek többe, az importáruk olcsók.

Egy másik vásárló a várható további áremelkedések miatt egész télire válogatott zöldséget. Elmondta, hogy míg a gyökeret korábban kétszáz forint alatt megkapta, most 398 forintba kerül. A nyugdíjas asszony egy-egy répán és gyökéren, meg két-három darab krumplin kívül mást nem is tud venni a levesbe - azt eszi két napig.

"Nem is tudom, mikor vettem tejet utoljára; teát iszom" - tette hozzá az asszony, aki hinni sem akart a szemének, amikor kiderült, hogy 300 forintba kerül a kenyér kilója.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×