"Nem is tudom, mikor vettem tejet utoljára" - vásárlói körkép a csarnokból

Infostart
2007. november 14. 12:57
A Vámház körúti Nagycsarnok zömében nyugdíjas vásárlói megdöbbentőnek tartják az élelmiszerek árának folyamatos emelkedését. A kereskedőket hiába kereste meg riporterünk, egyikük sem kívánt nyilatkozni az árakról. A megkérdezett vevők többsége azonban azt mondta, hogy néhány alapvető terméket már régóta nem tud megvenni.

"Negyed kiló kenyeret vettem ötven forintért" - mondta döbbenten az egyik megkérdezett vásárló, aki korábban ugyanott, ugyanezt a kenyeret 40-45 forintért kapta meg másfél hónapja.

A karalábé 80 forintról 120-ra, a tojás 27-ről 30 forintra drágult egy hónap alatt. A hús áremelkedése azonban még ennél is jelentősebb: a vevő szerint az oldalas az egy hónappal ezelőtti 800 helyett most 950-1000 forintért kapható.

A kérdezett vevő a kérdésre, mitől lettek drágábban az élelmiszerek, azt válaszolta: nem a mezőgazdaság miatt, pedig kimondottan a magyar termékek kerülnek többe, az importáruk olcsók.

Egy másik vásárló a várható további áremelkedések miatt egész télire válogatott zöldséget. Elmondta, hogy míg a gyökeret korábban kétszáz forint alatt megkapta, most 398 forintba kerül. A nyugdíjas asszony egy-egy répán és gyökéren, meg két-három darab krumplin kívül mást nem is tud venni a levesbe - azt eszi két napig.

"Nem is tudom, mikor vettem tejet utoljára; teát iszom" - tette hozzá az asszony, aki hinni sem akart a szemének, amikor kiderült, hogy 300 forintba kerül a kenyér kilója.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást