Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Drasztikusan drágulnak az élelmiszerek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy év alatt másfélszeresére ugrott a liszt ára, de jóval többet kell fizetni a boltokban zöldségért, a gyümölcsért, a tojásért, a kenyérért és tejért is. Ez mind átlag feletti áremelkedés - mondta az InfoRádiónak a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezető-helyettese. Mináry Borbála közlése szerint csak az utóbbi egy hónapban az átlagos 0,8 százalék helyett további két százalékkal drágultak az élelmiszerek.

Szeptemberhez képest nagyobb mértékben emelkedtek az élelmiszerárak októberben - mondta el az InfoRádiónak a KSH főosztályvezető-helyettese. 2006 októberéhez viszonyítva már 11,6 százalékos a növekedés - ez szintén jóval átlag fölötti, hiszen éves átlagos áremelkedés 6,7 százalék volt - tette hozzá Mináry Borbála.

Októberben az étolaj 7,7, a liszt több mint 7 százalékkal drágult, míg tojás és a tej ára 4,6 százalékkal emelkedett. A kenyér és a péksütemény ára 2-3 százalékkal lett magasabb.

Vannak olyan termékkörök, amelyeknek az ára drasztikusan megnőtt az elmúlt egy évben. Legerőteljesebben a liszt ára drágult: közel 55 százalékkal.

A szeszesitalok és a dohányáruk ára egy éve alatt 5,3 százalékkal emelkedett, utóbbié jelentősebben, 6,9 százalékkal.

Kisebb forgalom

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az InfoRádióban elmondta, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az árak emelkedése miatt az utóbbi hónapokban visszaesett az élelmiszerboltok forgalma.

Vámos György arra számít, hogy egyes termékcsoportok esetében tartósan fennmaradhat a magasabb árszint.

Az áremelkedés tendenciájáról az Élelmiszerfeldolgozók Szövetségének elnöke azt mondta: az emelkedés üteme mérséklődik ugyan, de a drágulás a következő két-három évben folytatódik.

Az okok között Boródi Attila megemlítette a világ számos térségében kedvezőtlen időjárást, az élelmiszerfogyasztás növekedését Kínában, Indiában és a szovjet utódállamokba, valamint a bio-üzemanyagok előállításának nyersanyagigényét. Magyarországon ezekhez hozzáadódik az energia árának emelkedése is.

Hanganyag: Herczeg Zsolt