Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sárközy: \"Sok az ellenszenves médiakormányzati akció\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Eredmények és kritikák egyértelműen megfogalmazhatók a kormány működéséről - mondta az InfoRádiónak Sárközy Tamás egyetemi tanár. A szakember szerint szolgáltató állam felé megy az ország, de rosszak az intézkedések és a jogszabályok.

Nemzetközi tendencia, hogy az állam működésének arányai a közhatalom gyakorlása felől a közszolgáltatás irányába tolódnak el, ez a folyamat Magyarországon is megindult - mondta Sárközy Tamás az InfoRádióban.

Az egyetemi tanár szerint "a politika rátelepedett a közigazgatásra, de formálja is azt és ez helytelen. A túlpolitizáltságot meg kell szüntetni".

Sárközy Tamás szerint a szolgáltató közigazgatásban a hagyományos köztisztviselő sem jó, ezért kellene szétválasztani az állami szerveket közhatalmi, költségvetési szervekre (ilyenek például a minisztériumok) és szolgáltató intézetekre. Utóbbiakban nem feltétlenül köztisztviselőkre, hanem közszolgáltatókra lenne szükség, miként erre osztrák és francia példák is vannak.

Az egyetemi tanár szerint minden nagyobb szervezeti átalakulás után tapasztalható némi visszarendeződés. "Magyarországon is vannak visszarendeződési folyamatok, a megszüntetett szervek helyett újak keletkeznek, új, mesterséges vezető állásokat kezdenek kreálni. Ám ez a folyamat egyelőre még nem lépte túl a nemzetközileg bevett arányokat" - mondta Sárközy Tamás.

A szakember szerint jelenleg is médiakormányzás zajlik Magyarországon. Ez 1998-ban Orbán Viktorral robbant be a magyar közéletbe, és miután ennek nincsenek hagyományai, ezen a téren is meg kell fizetni a tanulópénzt.

"Az öncélú kommunikáció, a botránypolitizálás, társulva a média tapasztalatlanságával okozza a disszonáns jelenségeket. Jelenleg sok ezzel kapcsolatban az ellenszenves médiakormányzati akció" - hangsúlyozta Sárközy Tamás.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ