eur:
393.84
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Sárközy: "Sok az ellenszenves médiakormányzati akció"

Eredmények és kritikák egyértelműen megfogalmazhatók a kormány működéséről - mondta az InfoRádiónak Sárközy Tamás egyetemi tanár. A szakember szerint szolgáltató állam felé megy az ország, de rosszak az intézkedések és a jogszabályok.

Nemzetközi tendencia, hogy az állam működésének arányai a közhatalom gyakorlása felől a közszolgáltatás irányába tolódnak el, ez a folyamat Magyarországon is megindult - mondta Sárközy Tamás az InfoRádióban.

Az egyetemi tanár szerint "a politika rátelepedett a közigazgatásra, de formálja is azt és ez helytelen. A túlpolitizáltságot meg kell szüntetni".

Sárközy Tamás szerint a szolgáltató közigazgatásban a hagyományos köztisztviselő sem jó, ezért kellene szétválasztani az állami szerveket közhatalmi, költségvetési szervekre (ilyenek például a minisztériumok) és szolgáltató intézetekre. Utóbbiakban nem feltétlenül köztisztviselőkre, hanem közszolgáltatókra lenne szükség, miként erre osztrák és francia példák is vannak.

Az egyetemi tanár szerint minden nagyobb szervezeti átalakulás után tapasztalható némi visszarendeződés. "Magyarországon is vannak visszarendeződési folyamatok, a megszüntetett szervek helyett újak keletkeznek, új, mesterséges vezető állásokat kezdenek kreálni. Ám ez a folyamat egyelőre még nem lépte túl a nemzetközileg bevett arányokat" - mondta Sárközy Tamás.

A szakember szerint jelenleg is médiakormányzás zajlik Magyarországon. Ez 1998-ban Orbán Viktorral robbant be a magyar közéletbe, és miután ennek nincsenek hagyományai, ezen a téren is meg kell fizetni a tanulópénzt.

"Az öncélú kommunikáció, a botránypolitizálás, társulva a média tapasztalatlanságával okozza a disszonáns jelenségeket. Jelenleg sok ezzel kapcsolatban az ellenszenves médiakormányzati akció" - hangsúlyozta Sárközy Tamás.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×