Inforádió

Meghallgatom Élő adás

MSZP-s képviselő: \"Tudomásul vettem, hogy vesztettem\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem változik a képviselői tiszteletdíjak és költségtérítések jelenlegi rendszere - ez derült ki a parlamenti pártok képviselőinek nyilatkozataiból, amelyet az ezzel kapcsolatos törvénymódosításról tartott ötpárti egyeztetés után tettek.

A parlamenti pártok többsége nem támogatta az MSZP-nek a képviselői fizetések rendszerének megváltoztatására vonatkozó javaslatát, így a szocialisták számára eredménytelen ötpárti egyeztetés után maradhat a jelenlegi jövedelmezési és költségtérítési rendszer - közölte Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese a megbeszélés után.

"Olyan megoldást akartam, amely minden képviselői jövedelmet adó- és járulék alá von" - mondta Göndör István.

Hozzátette: a javaslat elfogadásával megszűnne az a rendszer, amelyben az országgyűlési képviselők úgy költik el az adófizetők pénzét, hogy erről nincs elszámolás, nincs adó és nincs járulékfizetés.

"Tudomásul vettem, hogy vesztettem, hogy győzött az orbán viktori mutyi és a szociális demagógia" - jelentette ki az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Göndör István szerint az MSZP javaslata ugyan a háromszorosára emelte volna a bruttó fizetést, de ez - az elszámolási kötelezettség, és az adófizetés miatt - nettóban nem emelte volna a képviselők jövedelmét.

Vérlázító lenne


A Fidesz frakcióigazgatója szerint ez nem igaz. Répássy Róbert azt mondta: a közvélemény számára is elfogadhatatlan a képviselői fizetésemelés.

Abban a helyzetben, amilyenben Magyarország van, a képviselői tiszteletdíjak háromszorosára emelése, vagy akár a pártok állami támogatásának növelése vérlázító, ilyen döntésekről a jelenlegi szituációban az országgyűlési képviselők nem rendelkezhetnek - közölte Répássy Róbert.

Arra a kérdésre, az nem vérlázító-e, hogy a jelenlegi rendszer életben tartásával ugyanúgy számla nélkül vehetik fel a képviselők a költségtérítésüket, a Fidesz frakcióigazgatója azt mondta: az is vérlázító.

A politikus hozzátette, az ötpárti egyeztetésen felvetődött, hogy fizetésemelés nélkül vezessék be a számlakötelezettséget, de Göndör István állítólag csak a saját javaslatáról tárgyalhatott.

A Fidesz és az MDF azt kérte az MSZP-től, hogy vonja vissza a tervezetet, amelyet egyedül csak az SZDSZ támogatott, a kérdést viszont kétharmados törvény rendezi.