eur:
393.28
usd:
367.35
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

MSZP-s képviselő: "Tudomásul vettem, hogy vesztettem"

Nem változik a képviselői tiszteletdíjak és költségtérítések jelenlegi rendszere - ez derült ki a parlamenti pártok képviselőinek nyilatkozataiból, amelyet az ezzel kapcsolatos törvénymódosításról tartott ötpárti egyeztetés után tettek.

A parlamenti pártok többsége nem támogatta az MSZP-nek a képviselői fizetések rendszerének megváltoztatására vonatkozó javaslatát, így a szocialisták számára eredménytelen ötpárti egyeztetés után maradhat a jelenlegi jövedelmezési és költségtérítési rendszer - közölte Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese a megbeszélés után.

"Olyan megoldást akartam, amely minden képviselői jövedelmet adó- és járulék alá von" - mondta Göndör István.

Hozzátette: a javaslat elfogadásával megszűnne az a rendszer, amelyben az országgyűlési képviselők úgy költik el az adófizetők pénzét, hogy erről nincs elszámolás, nincs adó és nincs járulékfizetés.

"Tudomásul vettem, hogy vesztettem, hogy győzött az orbán viktori mutyi és a szociális demagógia" - jelentette ki az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Göndör István szerint az MSZP javaslata ugyan a háromszorosára emelte volna a bruttó fizetést, de ez - az elszámolási kötelezettség, és az adófizetés miatt - nettóban nem emelte volna a képviselők jövedelmét.

Vérlázító lenne


A Fidesz frakcióigazgatója szerint ez nem igaz. Répássy Róbert azt mondta: a közvélemény számára is elfogadhatatlan a képviselői fizetésemelés.

Abban a helyzetben, amilyenben Magyarország van, a képviselői tiszteletdíjak háromszorosára emelése, vagy akár a pártok állami támogatásának növelése vérlázító, ilyen döntésekről a jelenlegi szituációban az országgyűlési képviselők nem rendelkezhetnek - közölte Répássy Róbert.

Arra a kérdésre, az nem vérlázító-e, hogy a jelenlegi rendszer életben tartásával ugyanúgy számla nélkül vehetik fel a képviselők a költségtérítésüket, a Fidesz frakcióigazgatója azt mondta: az is vérlázító.

A politikus hozzátette, az ötpárti egyeztetésen felvetődött, hogy fizetésemelés nélkül vezessék be a számlakötelezettséget, de Göndör István állítólag csak a saját javaslatáról tárgyalhatott.

A Fidesz és az MDF azt kérte az MSZP-től, hogy vonja vissza a tervezetet, amelyet egyedül csak az SZDSZ támogatott, a kérdést viszont kétharmados törvény rendezi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: hat erő is EP-mandátumot szerezhet

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×