eur:
394.07
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Koalíciós megállapodás: 23 milliárddal kevesebb a központi állami hivataloknak

Jövőre 23 milliárd forinttal csökkennek a központi állami hivatalok költségei - állapodtak meg a koalíciós pártok keddi egyeztetésükön. A részleteket az Országgyűlés költségvetési bizottságának javaslataként terjesztik be a Parlamentnek.

Az MSZP és az SZDSZ tárgyalásán többek között részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Kiss Péter kancelláriaminiszter, Kóka János, az SZDSZ elnöke, és a pártok frakcióvezetői is.

A megállapodás szerint a kiadáscsökkentés a költségvetési hiány további mérséklésére használható fel. A részleteket a Pénzügyminisztérium bevonásával készítik el és az Országgyűlés költségvetési bizottságának javaslataként terjesztik be a Parlamentnek.

A találkozón egyetértés alakult ki abban is, hogy a 2008-as költségvetésben található egyensúlyi tartalékok csak a koalíciós pártok közös megállapodásával használhatók fel, a jövőbeni költségvetési tervezések során pedig szorosabb kontroll alatt kell tartani az állami hivatalok kiadásait.

"A szabad demokraták a megállapodást apró, de fontos előrelépésnek tekintik, mert összhangban van a költségvetési vita során korábban megfogalmazott liberális célkitűzéssekkel: az állam működési költségeinek mérséklésével, és az államháztartási hiány csökkentésével" - áll az SZDSZ közleményében.

Az SZDSZ korábban adócsökkentési terveinek fedezeteként kívánt megtakarításokat találni a 2008-as költségvetési javaslatban. Az adócsökkentési javaslataikat azonban a múlt hét hétfői bejelentés szerint visszavonták, miután az MSZP képviselőit nem sikerült meggyőzniük arról, hogy az általuk feltárt megtakarítások reálisan létezők.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×