Koalíciós megállapodás: 23 milliárddal kevesebb a központi állami hivataloknak

InfoRádió / MTI
2007. november 13. 21:26
Jövőre 23 milliárd forinttal csökkennek a központi állami hivatalok költségei - állapodtak meg a koalíciós pártok keddi egyeztetésükön. A részleteket az Országgyűlés költségvetési bizottságának javaslataként terjesztik be a Parlamentnek.

Az MSZP és az SZDSZ tárgyalásán többek között részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Kiss Péter kancelláriaminiszter, Kóka János, az SZDSZ elnöke, és a pártok frakcióvezetői is.

A megállapodás szerint a kiadáscsökkentés a költségvetési hiány további mérséklésére használható fel. A részleteket a Pénzügyminisztérium bevonásával készítik el és az Országgyűlés költségvetési bizottságának javaslataként terjesztik be a Parlamentnek.

A találkozón egyetértés alakult ki abban is, hogy a 2008-as költségvetésben található egyensúlyi tartalékok csak a koalíciós pártok közös megállapodásával használhatók fel, a jövőbeni költségvetési tervezések során pedig szorosabb kontroll alatt kell tartani az állami hivatalok kiadásait.

"A szabad demokraták a megállapodást apró, de fontos előrelépésnek tekintik, mert összhangban van a költségvetési vita során korábban megfogalmazott liberális célkitűzéssekkel: az állam működési költségeinek mérséklésével, és az államháztartási hiány csökkentésével" - áll az SZDSZ közleményében.

Az SZDSZ korábban adócsökkentési terveinek fedezeteként kívánt megtakarításokat találni a 2008-as költségvetési javaslatban. Az adócsökkentési javaslataikat azonban a múlt hét hétfői bejelentés szerint visszavonták, miután az MSZP képviselőit nem sikerült meggyőzniük arról, hogy az általuk feltárt megtakarítások reálisan létezők.