eur:
392.85
usd:
366.59
bux:
66310.22
2024. április 25. csütörtök Márk

Fideszes belháború Győrben?

Párttársa alpolgármesteri jogköreit vonta meg Győr fideszes polgármestere. Az esetet eddig egyik fél sem kommentálta, de Eredics Imre, a város szocialista frakciójának vezetője úgy tudja Borkai Zsolt polgármester egy hétvégi lapinterjú miatt fosztotta meg alpolgármesteri jogaitól Németh Zoltánt. A helyi Fidesz pedig a polgármestertől együttműködőbb hozzáállásától várja a helyzet megoldását.

Németh Zoltánnak, Győr egyik fideszes alpolgármestereként eddig az önkormányzat beruházási és városüzemeltetési ügyeinek felügyelete, valamint a gazdasági társaságokkal való kapcsolattartás volt a feladata.

Hétfőn azonban már a hétindító vezetői értekezleten sem vehetett részt, ugyanis Győr polgármestere, a szintén fideszes Borkai Zsolt a városházi gépkocsi- és mobiltelefon használati mellett minden jogkörét megvonta.

Szerettük volna a polgármestertől megkérdezni, hogy miért, ám a politikus - hasonlóan a jogfosztott alpolgármesterhez - nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Eredics Imre, a győri önkormányzat szocialista frakciójának vezetője úgy tudja, a polgármester egy hétvégi lapinterjú miatt vonta meg bizalmát Németh Zoltán alpolgármestertől.

"A helyi újságban egy egész oldalas cikk jelent meg a hét végén, ami a belső problémáikat, hatalmi harcaikat tükrözte. Az alpolgármester úr elfelejtette, hogy az ő kötelessége a törvény betűje szerint a polgármester munkájának a segítése. Igazság szerint a törvény betűje szerint az ő egyetlen főnöke a polgármester. Az alpolgármester gyakorlatilag a függelmi és a függőségi viszonyait vonta kétségbe, és ezt utasította vissza" - mondta a politikus.

Csakhogy abban az interjúban az alpolgármester arról is beszélt, hogy bár Borkai Zsolt polgármester cáfolja, de a városi cégek összevonásának terve mögött privatizációs szándék áll. Mindezt általános helyettese, Ottófi Rudolf alpolgármester be is vallotta.

A győri önkormányzat tulajdonosi bizottságának ez ügyben kialakított véleményét ismertető sajtótájékoztatón múlt szerdán Horváth László, a bizottság fideszes elnöke kijelentette: a győri közgyűlés 15 fideszes képviselője egyhangúlag ellenzi az önkormányzati tulajdonú cégek holdingba szervezését és elutasítja a privatizáció mindennemű szándékát.

Dézsi Csaba András, az önkormányzati Fidesz frakcióvezetője a távirati iroda kérdésére kedden úgy reagált, hogy a közműcégek összevonása miatt kirobbant vita megoldását Borkai Zsolt polgármester "együttműködőbb hozzáállásától" várja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×