Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre több autópálya-matrica fogy

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Huszonöt százalékkal több autópálya-matrica fogyott idén az első 10 hónapban, mint tavaly ugyanebben az időszakban az Állami Autópálya Kezelő Zrt. adatai szerint. A cég kommunikációs vezetője az InfoRádiónak elmondta: sokan vásároltak matricát a hosszú hétvégéken, de a legtöbben ezt Mindenszentekkor tették meg.

Továbbra is jelentős mértékben növekszik az eladott autópálya-matricák darabszáma, idén október végéig 25 százalékkal több fogyott, mint 2006 első tíz hónapjában - mondta az InfoRádiónak az Állami Autópálya Kezelő Zrt. kommunikációs vezetője.

Winkler-Virág András hozzátette: ez bruttó bevételben 37 százalékos növekedést hozott. Míg tavaly 30,4 milliárd, idén már 41,7 milliárd forint folyt be matricaeladásokból.

A kommunikációs vezető hangsúlyozta: ez nem az Állami Autópálya Kezelő Zrt. bevétele, a pénzt az Útpénztár számára gyűjtik be. Ez a szervezet foglalkozik a magyarországi közúthálózat karbantartásával és üzemeltetésével foglalkozik.

Jelentős a különbség a személy- és a nehéz-tehergépjárművek esetében: míg az előbbi kategóriában 19, addig az utóbbiban 54 százalékos forgalomemelkedést regisztrált az ÁAK a matricaeladásban - közölte Winkler-Virág András.

Évente 8-10 százalékkal több matrica fogy, hiszen egyre több ember válik autótulajdonossá, és ennyivel többen veszik igénybe a sztrádákat - magyarázta a kommunikációs vezető.

Winkler-Virág András hozzáfűzte: a hosszú hétvégéken jelentősen megnő az eladott matricák száma, de az autópályahálózat bővülése is kihatással van az értékesítési adatokra, 2007-ben pedig 71 kilométerrel nőtt a sztrádák hossza.

Hanganyag: Gál Ildikó