eur:
393.56
usd:
368.64
bux:
65832.7
2024. április 23. kedd Béla

Csatatér és káosz az új budapesti pláza környékén - képriport

Csütörtökön nyit Közép-Európa legnagyobb bevásárlóközpontja, az Arena Plaza. A főépületen az utolsó simításokat végzik, a mellette fekvő felvonulási területen még áll a konténerváros. A főváros nem számít dugókra a nyitás után. Egy friss felmérés szerint Magyarország a 10. az európai plázaranglistán.

Csütörtökön nyit az Ügető helyére épített Arena Plaza a Kerepesi úton. A 200 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont Magyarország legnagyobb ilyen jellegű létesítménye lesz.

Az épülő ingatlant 2007 augusztusában adta el a Plaza Centers az Active Asset Investment Managementnek 390 millió eurós (azaz közel 100 milliárd forintos) áron.

Az óriási plázához háromezer férőhelyes parkoló, 10 ezer négyzetméteres hipermarket, közel 200, nagyobb méretű üzlet tartozik.

Az épületben egy 22 termes multiplex mozit, és egy három dimenziós, a megszokottnál másfélszer nagyobb vásznú IMAX mozit alakítottak ki. A régi Ügetőből csak a lelátó maradt meg, műemlékvédelmi szempontból.

Konténerváros és dömperek

Hétfőn a főépület homlokzatán az utolsó simításokat végezték, ám a bevásárlóközpont környéke még inkább építési területhez hasonlított. Az épület melletti felvonulási területen még állt a munkásoknak kialakított konténerváros, a dömperek a nagy földhegyeket dolgozták el.

<

Közép-Európa legnagyobb...
(fotó: InfoRádió - Tenczer Gábor) (képgaléria)

Az InfoRádiónak a Főpolgármesteri Hivatalban elmondták, hogy nem számítanak nagyobb dugókra a megnyitás után.

A beruházó finanszírozásában a telek mellett végig kétszer háromsávos lett a Kerepesi út (ebből egy-egy buszsáv), a Keleti felől egy, az Örs vezér tere felől dupla kanyarodósávot alakítottak ki.

A plázát és a parkolót egyébként csak egy útvonalon, a Kerepesi útról lehet majd megközelíteni.

Kedd délelőtt kaotikus állapotok uralkodtak

Az index.hu tudósítása szerint kedd délelőtt a rendőröknek kellett beavatkozniuk a Kerepesi út kifele vezető sávjainál, mert az egymásba érő árufeltöltő teherautók miatt jókora forgalmi torlódás alakult ki, a 80-as troli pedig meg sem tudott állni.

Egy friss felmérés szerint Magyarország tizedik a plázalistán. A felmérés a 2007 év végén és 2008-ban megnyíló bevásárlóközpontok összterülete alapján rangsorolja az európai államokat. Magyarországot a régióból csak Lengyelország és Románia előzi meg. A listát Oroszország vezeti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×