Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bajnai: \"Nem értem, hogy miért ez a nagy ellenkezés\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány még ebben az évben elfogadhatja a 4-es metró beruházási tervének első szakaszát. Ha ez megtörténik, akkor a projektet benyújtja Brüsszelnek - mondta az önkormányzati és területfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Bajnai Gordon közölte: a nyáron véglegesítették a megállapodást, amely szerint az Európai Unió maximum 260-270 milliárd forinttal járul hozzá az új budapesti metróvonal finanszírozásához.

Ehhez az kell, hogy a főváros véglegesítse a beruházási terv első szakaszát, majd ezt benyújtsa a kabinetnek. Ez valamikor november utolsó vagy december első napjaiban lesz - tette hozzá.

A miniszter elmondta, hogy a kormány ezután néhány héten belül dönt. Ha elfogadja a tervet, akkor benyújtja Brüsszelnek.

A metróépítés olyan méretű projekt, hogy azt Brüsszelnek egyedileg kell engedélyeznie - fűzte hozzá.

Bajnai Gordon szerint a projekt tartalmi oldalának kidolgozása a főváros dolga, a kormány feladata az, hogy támogassa a budapesti közlekedés javítását célzó elképzeléseket.

A Medgyessy-kormány erről szerződést kötött Budapesttel, a kormány most azon dolgozik, hogy a finanszírozás minél kedvezőbb legyen Magyarország számára, a projekthez szükséges források nagyobb részét uniós pénzből lehessen biztosítani - jelentette ki az önkormányzati és területfejlesztési miniszter.

Az egészségügyben még nem kezelnek fogyasztóként minket

Az egészségügyi rendszer átalakításáról Bajnai Gordon azt mondta, hogy a ma működő egyszolgáltatós rendszerben mindenki tapasztalhatja, hogy miként tiporják sárba fogyasztói jogait.

Az élet más területein, például a távközlésben és az energetikában sikerült már elérni, hogy ügyfélnek tekintsenek minket, és a szolgáltatási színvonal fokozatosan javuljon - közölte.

Ugyanakkor az egészségügy idáig nem jutott el, mert egy szolgáltató van. A versenyhez itt is el kell jutni - tette hozzá a miniszter.

Bajnai Gordon becslése szerint "komoly versenyzők" indulnak majd a biztosítási területekért, és a végén 5-10 biztosító osztozik a piacon.

Nem értem, hogy miért ez a nagy ellenkezés, hiszen az elmúlt 17 év arról szólt, hogy a távközlési cégek, a biztosítók és a bankok a kegyeinkért versenyeznek - tette hozzá.

A miniszter szerint ugyanezt kellene elérni az egészségügyben is, igaz, ez a terület sokkal bonyolultabban szabályozható, mint a többi.

Alapvetően arra van szükség, hogy valaki minket akarjon kiszolgálni, ne nekünk tegyenek szívességet azzal, hogy hajlandók minket ellátni - vélekedett Bajnai Gordon.

Anti-lop

Az önkormányzati és területfejlesztési minisztérium két internetes honlapot is indít kedden, az uniós pénzek elosztásáról. Ezeken a honlapokon lehet tájékozódni a pályázatok értékeléséről, továbbá bejelentéseket lehet tenni a szabálytalanságokkal, visszaélésekkel kapcsolatban.

Bajnai Gordon az InfoRádióban elmondta: az anti-lop nevezetű internetes oldalon azok tehetnek bejelentést, akik visszaélést tapasztalnak az európai uniós pénzek elköltése kapcsán.