Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"A koszovói függetlenség sértené a szerb alkotmányt\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nemzeti kisebbségek és Koszovó helyzete volt a fő témája Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Vojiszlav Kostunica szerb kormányfő keddi budapesti megbeszélésnek.

Szerbia és Magyarország kétoldalú kapcsolatairól, valamint Koszovóról tárgyalt keddi találkozóján Vojislav Kostunica szerb kormányfő, és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Az esemény utáni sajtótájékoztatón Vojislav Kostunica elmondta: úgy véli, bővíteni kell Magyarország és Szerbia együttműködését az infrastrukturális fejlesztések, a gazdaság, valamint a kisebbségek területén.

A szerb kormányfő hozzáfűzte: mindig lehet többet tenni azért, hogy egy nemzet külhoni kisebbségeinek helyzete javuljon.

A politikus arról is beszélt, hogy a koszovói függetlenség sértené a szerb alkotmányt; a szerb álláspont továbbra is az, hogy a déli tartomány Szerbia részeként maximális jogokat kapjon

Hozzátette: a kompromisszumos megoldáshoz Pristina és Belgrád egyértelmű együttműködésére volna szükség, az albán oldal azonban nem tesz semmit ebben a kérdésben.

Szerbia eddig is mindent megtett annak érdekében, hogy kompromisszumos megoldás szülessen, az állam minden tekintetben figyelembe veszi a nemzetközi jogot - jelentette ki Vojislav Kostunica.

A találkozó után Gyurcsány Ferenc elmondta: a két ország kapcsolataiban kiemelt helyet foglal el a nemzeti kisebbségek iránt érzett kölcsönös felelősség ügye.

Hozzátette: fontos, hogy a kisebbségek ne konfliktusok forrásai legyenek, hanem gazdagítsák a két országot.

Koszovó kapcsán Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: Magyarország az unió álláspontján van, tehát az lenne a legjobb, ha a helyzet rendezésének alapja a felek megállapodása lenne.

Hanganyag: Sigmond Árpád