eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A Fidesz elutasítja a kormány közpénzügyi csomagját

Jelenlegi formájában nem támogatja a kormány közpénzügyi törvénycsomagját a Fidesz.

Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke azt mondta, hogy a javaslat szerintük pazarló, és továbbra sem foglalkozik a kormánytagok felelősségével.

A volt pénzügyminiszter közölte: a kormány által többhónapos ötpárti tárgyalás után egyoldalúan benyújtott javaslat több milliárd forintból egy saját apparátussal - titkárnőkkel és szolgálati autókkal - rendelkező költségvetési hivatalt hozna létre, ugyanakkor arról nincs benne szó, hogy a kormány vállalná a felelősséget saját költségvetési gazdálkodásáért.

Varga Mihály hangsúlyozta: a Fidesz elképzelése szerint egy háromtagú Költségvetési Tanács működne a jegybank, az Állami Számvevőszék elnöke, valamint az államfő által felkért professzor részvételével, a háttérmunkát pedig a számvevőszék biztosítaná.

Az ellenzéki politikus hozzátette: azt is javasolták, hogy kormánytagok fizetése csökkenjen, ha az államháztartás számai lényegesen eltérnek a parlament által elfogadottól.

"Felelősséget szeretnénk sóhivatal helyett" - fogalmazott a Fidesz gazdasági kabinetvezetője, aki szerint a kormány javaslata egyik fideszes elképzelésnek sem tesz eleget.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Veres János pénzügyminiszter vasárnap jelentette be, hogy a kormány beterjesztette az Országgyűlésnek a költségvetési felelősségről és a költségvetési hivatal felállításáról szóló törvényjavaslatot.

A kormányfő azt mondta, hogy a javaslat a pártokkal szoros egyetértésben készült, Varga Mihály szerint azonban messze van attól, hogy bármilyen egyetértésről lehessen szó.A Fidesz benyújt majd egy javaslatot az ingatlanadó bevezetése ellen, így a szocialista frakció, amely a párt szerint kétszínű magatartást folytat az ügyben, újra szavazhat a parlamentben a kérdésről - hangsúlyozta Varga Mihály.

"Én azt gondolom egyébként, hogy nyilván a Fidesz keresi annak a módját, hogy az MSZP ingatlanadóval kapcsolatos kétszínű magatartását egyértelművé és világossá tegye, mi be fogunk nyújtani majd olyan javaslatot, ahol újra szavazhatnak az MSZP-frakció tagjai arról, hogy hogyan és milyen módon nem akarnak ingatlanadót" - mondta.

Varga Mihály közölte: mulatságosnak tartja, hogy az MSZP, amely "állítólag kormányzati erő", azt mondja, hogy most ugyan elfogadtak egy szabályt, ami rossz az embereknek, és az ingatlanadózás feltételeit teremti meg, de ha a Fidesznek majd lesz egy javaslata, amely ezzel ellentétes, akkor azt támogatni fogja.

"Miről beszélünk?! Adják át a kormányzást, mi nagyon szívesen kormányzunk. (...) Ha Fidesz kormány lesz, nem lesz ingatlanadó, MSZP-kormány van, van ingatlanadó" - fogalmazott a politikus.

A parlament kormánytöbbsége hétfőn fogadta el az adótörvényeket, amelyek értelmében 2009-től a helyi építmény- és telekadózásban a számított értékalapú adóztatás váltja fel a jelenlegi alapterület vagy korrigált forgalmi érték alapú adózást.

Az MSZP és a Fidesz is benyújtott módosító indítványokat, hogy az önkormányzatok számára megmaradjon a jelenlegi választási lehetőség, azonban egyik sem kapott többséget a parlamentben, mert a Fideszét a kormánytöbbség utasította el, a szocialistákét pedig a Fidesz és az SZDSZ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×