Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tovább vizsgálódnak a munkaügyisek a Kóka-villa ügyében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rendőrök vittek el egy feketemunkást a gazdasági miniszter épülő villájából szombaton, miután a munkaügyi ellenőrzés során kiderült, hogy a férfi körözés alatt áll. Az ellenőrök összesen öt be nem jelentett alkalmazottat találtak, közöttük voltak román állampolgárságúak is.

Több szabálytalanul alkalmazott munkavállalót találtak a munkaügyi ellenőrök Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter budai villájának építkezésén szombaton: három külföldi és két magyar állampolgár dolgozott itt feketén - mondta az InfoRádiónal a Közép-Magyarországi Munkaügyi Felügyelőség igazgatója.

Gerőfi László hozzátette: a vizsgálatok tovább folynak, a bejelentés nélkül foglalkoztatottak pontos számát csak később tudják biztosan megmondani.

A Közép-Magyarországi Munkaügyi Felügyelőség igazgatója közölte: továbbra is sok a szabálytalanság az építőiparban, az ágazatban különösen a feketemunka aránya magas.

Hozzáfűzte: a közép-magyarországi régióban lefolytatott ellenőrzések során 8 ezer feketén foglalkoztatott munkást találtak, közülük sokan külföldi állampolgárok voltak, akiknek nem volt munkavállalási engedélyük. A Szabad Demokraták Szövetsége közleményben reagált a Kóka János villájának építkezésén talált szabálytalanságokra. Eszerint a gazdasági és közlekedési miniszter nem felelős, ha a kivitelező alvállalkozói szabálytalanságokat követnek el.

A kivitelezést megrendelő cég a lehető legkörültekintőbben járt el, és a szokásosnál is több jogi garanciát követelt meg a szerződésben, hogy a kivitelező csak bejelentett munkaerővel és a munkajogi szabályoknak megfelelően dolgozik az építkezésen - áll a távirati irodához eljuttatott közleményben.

Kikötötték

A miniszter is hasonlóképpen vélekedett hétfőn a Parlamentben, a hozzá érkezett interpellációra adott válaszában. Kijelentette: ő legalább annyira felháborodott a hétvégén történtek hallatán, mint képviselőtársai.

Hozzátette: a kiviteleztető cég olyan szerződést kötött az alvállalkozókkal, amelybenkikötötte, hogy a kivitelezőknek mindent csak az érvényes jogszabályok szerint lehet elvégezniük az építkezésen.

"Ehhez képest az, hogy a fővállalkozónak egy alvállalkozója az őáltala kötött szerződést nem tartotta be, az valóban nem felel meg sem a jogszabályoknak, sem az etikai normáknak" - közölte Kóka János.

Kijelentette: kezdeményezésére a kiviteleztető cég az alvállalkozóval a szerződést azonnali hatállyal felmondta.

Igyekszik helytállni

"A feketegazdaság, az illegális munkavállalás elleni küzdelemmel kapcsolatos harcban gazdasági miniszterként és magánemberként is teljes mértékben igyekszem helytállni a jövőben" - mondta a gazdasági tárca vezetője.

Kóka János szerint, ha valaki beül egy taxiba, nem felel azért, hogy rendezetlen munkaügyi kapcsolatokkal rendelkezik-e a sofőr. Annyit tehet, hogy soha többé nem veszi igénybe a cég szolgáltatásait, ha kiderülnek a munkaügyi szabálytalanságok.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ