Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tovább emelkedik a tej ára

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarországon további tejár drágulás várható. A tej terméktanács szerint a felvásárlási ár emelése indokolt, hiszen alatta van a nyugat-európainak, ugyanakkor a fogyasztói ár drágulásának semmi oka. A Gfk Hungária Piackutató felmérése szerint a tejhiány és a drágulás miatt Magyarországon és Németországban is visszaesett a fogyasztás.

A tej- és tejtermékek iránt az elmúlt hónapokban rendkívül megemelkedett a kereslettel magyarázta Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke az áremelkedést.

A másik ok, hogy a magyar gazdák külföldön adják el a tejet, de ez csak kisebb mértékben magyarázza az áremelést, a beszállítói szerződéseket ugyanis már az év elején megkötötték - tette hozzá. Egy olasz vagy német partnertől akár 30-35 százalékkal magasabb árat kapnak a tejért a gazdák.

A Tej Terméktanács elnöke emlékeztetett arra, hogy Magyarországon a friss tej felvásárlási ára 75 forint volt szeptemberben, vagyis a termelői ár növekedése nem indokolja, hogy tovább nőjenek a kiskereskedelmi forgalomban tapasztalható 250 forint körüli árak.

Az áremelkedés és a tejhiány miatt egy szeptemberi felmérés szerint Magyarországon és Németországban is jelentősen - 7-8 százalékkal - visszaesett a fogyasztás - mondta el az InfoRádiónak Sánta Zoltán, a Gfk Hungária Piackutató marketing csoport vezetője.

A két ország között annyi a különbség, hogy a gazdasági megszorító intézkedések következtében itthon már 2006 szeptemberében volt egy drasztikus tejáremelés.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ