eur:
392.58
usd:
365.92
bux:
66778.48
2024. április 25. csütörtök Márk

Sok a roma pap Magyarországon

Magyarországon kiemelkedően magas a roma származású papok aránya, ami az eredményes cigánypasztorációs munkának köszönhető - mondta az InfoRádiónak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szakreferense. Dúl Géza szerint egyensúlyt kell teremteni a szociális segítség, illetve az igehirdetés között, mert a kettő nem zárhatja ki egymást a cigányok esetében sem.

A többi között erről is tanácskoznak a szakemberek szerdától péntekig a püspöki testület Migrációs Bizottsága és az első roma boldoggá avatottról elnevezett Ceferino Ház egri konferenciájának résztvevői - mondta az InfoRádióban Dúl Géza.

A konferencián szó lesz egyebek között a roma mentalitásról, az egyenlő bánásmód érvényesítéséről, az emberi fejlődés cigánypasztorációs elősegítéséről és a karitászmunka szükségességéről az evangelizációban. A közvetlen hittérítés gyakorlati bemutatását különböző beszámolók segítik majd.

A papok között eltérőek a nézetek abban a tekintetben, hogy a cigánypasztorációban mire helyezzék a hangsúlyt. Az egyik irányvonal szerint fontosabb az iskolai felzárkóztatás, a felnőttképzés és a szociális segítség, míg a másik inkább az igehirdetés irányából közelíti meg a kérdést.

"Éhes hassal nem lehet zsoltárokat énekelni" - mondta Dúl Géza, arra a kérdésre, hogy a romákkal kapcsolatos szociális munka nem megy-e az evangelizáció rovására. Mint mondta, munkájukban mindkettőnek jelen kell lennie.

Hangsúlyozta: a cigány pasztoráció ugyanakkor nem kizárólag romakérdés. Mivel a cigányság és a többségi társadalom közös életében van egy seb, ezt mindkét oldalról gyógyítani kell. Az egyháznak pedig nagy tapasztalata van a különböző kultúrák közötti konfliktusok kezelésében - tette hozzá.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×