Otthagyhatja a fővárost Pest megye

Infostart
2007. november 12. 11:51
Levélben kéri Pest Megye Önkormányzata a területén lévő 187 települést, hogy vizsgálják meg, tartanának-e helyi népszavazást a megye Közép-Magyarországi Régióból történő kiválásáról.

A megyei önkormányzat elnöke az InfoRádióban elmondta: a központi régióból történő kiválás egy lehetőség, amiről úgy gondolják, hogy a jelenlegi helyzetben ki lehet használni.

A probléma alapja, hogy a Budapestet és Pest megyét magában foglaló Közép-Magyarországi Régióban az egy főre jutó GDP meghaladja az uniós támogatási küszöbértéket, így több uniós pályázati lehetőségtől is elesik a terület. Budapest nélkül ugyanakkor Pest megye valószínűleg a határérték alá kerül.

Szűcs Lajos kijelentette: a levelet kedden küldik el az önkormányzatoknak, mert meg akarják tudni, hogy a települések is támogatják-e Budapest és Pest megye különválását a regionális kérdésekben.

A megyei önkormányzat vezetője szerint, ha helyi népszavazásokat írnának ki, akkor a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás az lenne, ha az országos népszavazással egyidőben tartanák.

Szűcs Lajos hangsúlyozta: a miniszterelnök már a balatonőszödi beszédében elismerte, hogy hátrányos megkülönböztetést okoz a közös régiós besorolás, és azt ígérte, hogy a kormány kiegészítő forrásokat próbál Pest megyének adni, de ennek nyomát sem látni.

Hanganyag: Tenczer Gábor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást