Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Medve, farkas és hiúz is kószál a magyar erdőkben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hódot már telepítettek vissza Magyarországra, mostanában az északi-, északkeleti országrészben pedig már hiúz- és farkascsaládok is megjelentek. A déli vidékeken elterjedt az aranysakál, sőt, az Északi-Középhegységben barnamedvét is láttak. A WWF Magyarország igazgatója szerint ezektől az állatoktól nem kell tartani, hiszen csak néhány egyed él belőlük Magyarországon, ráadásul elkerülik az emberlakta településeket.

Nemzetközivé válik a természetvédelmi munka, vagyis olyan fajokat is védetté nyilvánítottak és nyilvánítanak Magyarországon, amelyek nem mindig találhatók meg nálunk, de bevándorolhatnak. Ilyen a medve, a hiúz, a farkas, a jávorszarvas vagy a darvak - mondta az InfoRádiónak a WWF Magyarország igazgatója.

Márkus Ferenc hozzátette: a farkasok és a hiúzok főként Magyarország Szlovákiával, Ukrajnával és Romániával határos területein jelenhetnek meg, ezek itt szaporodni is képesek.

A WWF Magyarország igazgatója szerint nem kell attól tartani, hogy ezek az állatok emberre támadnak. Balesetek leginkább ott történhetnek, ahol az állatok, főleg a medvék már hozzászoktak az emberek közelségéhez, és szemeteskukákban keresgélnek étel után.

Magyarországon medve- vagy farkastámadástól nem kell tartani - jelentette ki Márkus Ferenc.

Hazánkban körülbelül 500 hód él, a nálunk megforduló farkasok és a hiúzok száma azonban csupán néhány tucatra tehető, ezek pedig szoros kapcsolatot tartanak a szlovákiai állománnyal - mondta a WWF Magyarország igazgatója.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa