eur:
394.44
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Elfogadták az adótörvények módosítását - a nap legfontosabb hírei

2009-től csak értékalapon vethetik ki az építményadót az önkormányzatok. Egyebek mellett ez szerepel az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatban, amelyet az este fogadott el az Országgyűlés. A képviselők az általános forgalmi adóról szóló törvényjavaslatot is megszavazták.

Az új jogszabály értelmében januártól 4-ről 5 millió forintra emelkedik az alanyi adómentesség értékhatára. Az áfakulcsok nem változnak, és gyakorlatilag változatlan maradt a kedvezményesen adózó termékkör is. Fontos változás, hogy a jövő évtől magánszemélyek is áfaalanyokká válnak, ha ingatlant vagy építési telket sorozat jelleggel értékesítenek.

Vasutassztrájk lesz november 21-én

Hat órás sztrájkot tartanak november 21-én a vasutasok. A munkabeszüntetés egyik meghirdetője, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke azt mondta: a reggel 6 órakor kezdődő akciót a vasúti szárnyvonalak tervezett megszüntetése miatt hirdették meg, de ha a közlekedési tárca visszavonja a javaslatát, akkor nem csatlakoznak a sztrájkhoz. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete ugyanakkor mindenképpen beszünteti a munkát, mert a mellékvonalak felszámolása mellett az egészségbiztosítási rendszer jelenleg javasolt átalakítása ellen is tiltakoznak. A GySEV vonalain két órás sztrájk lesz. A Liga Szakszervezetek tájékoztatóján elhangzott: az üzleti alapú társadalombiztosítási rendszer tervezett bevezetése miatt 1 órás munkabeszüntetés tartanak november 21-én a győri központú Rába járműipari társaság dolgozói, és az akcióhoz a pedagógusok is csatlakoznak.

Elmarad a sertéstartók csütörtöki demonstrációja

14-15 milliárd forintot fordít a kormány a következő fél évben a sertéstartók veszteségeinek mérséklésére, és az ágazat helyzetének javítására. A gazdák és tenyésztők, valamint az agrártárca megállapodásának eredményeként várhatóan elmarad a csütörtökre tervezett országos demonstráció. A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az Inforádióban elmondta: az egyezség legfontosabb eleme az állatorvosi költségek csökkentése és átmeneti ingyenessé tétele, a takarmánybázis létrehozása, az állati tetemek megsemmisítési költségeinek mérséklése, illetve az új állatjóléti támogatási rendszer meghirdetése. Gráf József hangsúlyozta: a szerdai egyeztetések után azonnal hozzájuthatnak a gazdák a támogatásokhoz.

Módosították a házszabályt

Aláírták az Országgyűlés házszabályának módosításáról szóló javaslatot a parlamenti frakciók képviselői. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke elmondta: a javaslat ugyan nem old meg minden alkotmányossági problémát, de megteszi az első lépést ahhoz, hogy a házszabály megfeleljen az alkotmánybírósági határozatokból és egyéb jogszabályi előírásokból adódó követelményeknek.

Szerdán nő a benzin ára

Szerdától meghaladja a 300 forintot a benzin literenkénti átlagára, miután - a távirati iroda értesülése szerint - a Mol bruttó 3 forinttal emeli a 95-ös benzin, és 4 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát. Szakértők piaci folyamatokkal magyarázzák a drágulást.Infláció felett emelkednek a közszolgáltatási díjak Budapesten

Várhatóan az infláció feletti mértékben emelkednek jövőre a közszolgáltatási díjak Budapesten. A főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója elmondta: a szemétdíj csaknem 13,7, a csatorna használati díj 9,9, a szennyvízszippantás díja pedig 8,6 százalékkal emelkedne. Nyáry Krisztián hozzátette: a vízdíjnál 8,8 százalékos emelés várható, a céggel azonban még zajlanak az egyeztetések. A távfűtésről csak decemberben várható döntés, hogy figyelembe tudják venni az esetleges gázáremelést. A főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója azt is közölte: a BKV-tarifák emeléséről szóló javaslatról nem tárgyaltak a városvezetők.

Gyurcsány a reformokról is tárgyalt Londonban

Magyarország elsőként kívánja ratifikálni az unió reformszerződését. Ezt a kormányfő mondta, miután Londonban találkozott Gordon Brown brit miniszterelnökkel. Gyurcsány Ferenc közölte: vendéglátója elismeréssel szólt a magyarországi reformokról.

Vádemelési javaslat az olaszliszkai emberölés ügyében

Vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást az Olaszliszkán tavaly október 15-én történt emberölés ügyében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség. Martossy György, főügyészségi csoportvezető ügyész, sajtószóvivő elmondta: nyolc embert, köztük egy nőt és két fiatalkorú férfit, vádolnak különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével.

Gacsecsiladze a grúz ellenzék elnökjelöltje

Grúziában Levan Gacsecsiladze parlamenti képviselő az ellenzék közös elnökjelöltje. Az ellenzéki pártok arról is határoztak, hogy ha jelöltjüket január 5-megválasztják elnöknek, akkor Szalome Zurabisvili volt külügyminiszter lesz a grúz kormányfő.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×