Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Demszky felvetései után a BKV módosította tarifajavaslatát - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elsősorban Pest megyében okozott fennakadást a délutáni havazás. Szlovéniában a baloldali jelölt nyerte az elnökválasztást. Olaszországban több száz fanatikus megtámadta az Olimpiai Bizottság római székházát, miután egy rendőr lelőtt egy Lazio-szurkolót. A nap hírei 2007. november 11-én, vasárnap.
Pest megyében lelassította a forgalmat a havazás

Elsősorban Pest megyében okozott fennakadást a délutáni havazás. Több útvonalon csak lépésben lehetett haladni, egyes szakaszokon teljesen leállt a forgalom, mert személyautók és buszok akadtak el a hóban. A Mátrában és a Bükkben 10-20 centiméter hó hullott.

A fővárosban kisebb gondokat okozott a havazás. Budán néhány óráig rövidített útvonalon közlekedtek a BKV egyes járatai.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője arról számolt be, hogy a megszokottnál több műszaki mentéshez riasztották a tűzoltókat. Hétfőn már nem várható jelentős mennyiségű csapadék, szerdától azonban ismét havazásra kell számítani.

Új terv a BKV tarifákra


Kiegészítette a BKV jövő évi tarifa-emelési javaslatát. Regőczi Miklós, a cég kommunikációs igazgatója közölte: a módosított előterjesztést eljuttatják a Fővárosi Önkormányzat illetékes ügyosztályának, és a gazdálkodásért felelős főpolgármester-helyettesnek.

Demszky Gábor főpolgármester pénteken azt közölte: a 17 és 25 százalékos drágulást pedig semmiképpen nem támogatják. A BKV pénteki előterjesztése 10, 17 és 25 százalékos tarifaemelési javaslatot tartalmazott.

Törvényjavaslat a költségvetési felelősségről


Beterjesztette az Országgyűlésnek a költségvetési felelősségről és a költségvetési hivatal felállításáról szóló törvényjavaslatot a kabinet.

Gyurcsány Ferenc kormányfő elmondta: a parlamenti pártok egyetértésével készült, kétharmados támogatást igénylő tervezet szigorú szabályokkal garantálná a hosszabb távú egyensúlyt.

A fideszes Tállai András szerint nincs egyezség a benyújtott javaslat szövegében és tartalmában. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: néhány hetet még várni kellett volna, hogy minden kérdésben ötpárti megállapodás szülessen.

Az Fidesz ÁSZ-vizsgálatot vár


Soron kívüli vizsgálatot kér az Állami Számvevőszéktől a Fidesz a volt MSZP-székház és a mellette lévő volt kincstári ingatlan eladása ügyében.

Balsai István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője elmondta: álláspontjuk szerint csak a Köztársaság tér 27. szám alatti épület eladása 330 millió forintos veszteséget okozott a kincstárnak.

Daróczi Dávid kormányszóvivő korábban azt mondta: az értékesítést értékbecslés előzte meg, így a vevő az aktuális piaci áron vásárolta meg az ingatlant.

Az MDF az Alkotménybírósághoz fordul


Az Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Demokrata Fórum a Szociális Törvénycsomag ügyében.

Almássy Kornél és Csáky András országgyűlési képviselő közleménye szerint súlyosan sérti az egyházak belső autonómiáját, és alkotmányellenes a jogszabály-módosítás egyik eleme; ennek értelmében a felekezetek egyesületei, alapítványai és gazdasági társaságai által fenntartott szociális intézmények nem jogosultak egyes állami normatív támogatásokra. Wekler távozik

Lemond a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöki tisztéről és tagságáról Wekler Ferenc. A szabad demokrata politikus közölte: a családját és őt magát ért fenyegetések miatt távozik posztjáról.

Hozzátette: elhatározását hétfőn közli Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszterrel.

Tűz a dunaújvárosi kórházban


Tűz ütött ki délután a dunaújvárosi kórházban; a lángokat az ápolók még a tűzoltók kiérkezése előtt eloltották, senki nem sérült meg.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: a pszichiátriai osztály egyik szobájában keletkezett tűz. Hozzátette: az első vizsgálatok szerint az egyik beteg ágyban dohányzott.

Fölényes baloldali siker a szlovén elnökválasztáson


Szlovéniában elsöprő győzelmet aratott az elnökválasztáson a baloldal jelöltje. Az 55 éves Danilo Türk jogász professzor, volt ENSZ-diplomata az első részeredmények szerint a szavazatok 69 százalékát szerezte meg.

Vetélytársára, a konzervatív Lojze Peterlére a választópolgárok 31 százaléka adta a voksát. A jobboldali induló elismerte vereségét, és gratulált a győztesnek.

Engedélyezett az eutanázia a berni klinikán

Svájban engedélyezte a berni klinika vezetése, hogy az egyik gyógyíthatatlan beteg halálos adag altatót adjon be magának kórházi kórtermében. A neves intézetben ez volt az első, eutanáziát jóváhagyó döntés.

Az altatószert egy, a kegyes halált támogató szervezet bocsátotta a páciens rendelkezésére, akinek erős fájdalmai mellett semmi esélye nem volt a gyógyulásra.

Újabb hatalmas futballbotrány Olaszországban

Olaszországban több száz fanatikus megtámadta az Olimpiai Bizottság római székházát, amely az Olimpiai Stadion közelében van.

A tömeg betörte az épület ablakait, a bent tartózkodók - a biztonsági szolgálat alkalmazottai - elbarikádozták magukat. Korábban a randalírozók megtámadtak egy rendőrőrsöt is, autókat és buszokat törtek össze.

Előzőleg számos futballpályán volt rendbontás azután, hogy egy rendőr délután lelőtt egy Lazio-szurkolót az Arezzói autópálya-pihenőben, a római csapat és a Juventus híveinek összecsapása közben. A helyi rendőrfőnök tragikus tévedésnek nevezte a történteket.