Szakszervezeti tüntetés az egészségbiztosítás átalakítása ellen

InfoRádió / MTI
2007. november 10. 13:18
Az egészségbiztosítás átalakítása ellen tüntetett öt szakszervezet szombaton délelőtt a Miniszterelnöki Hivatal előtt. A kormányszóvivő szerint a demonstráció félreértésen alapult.

A szolidaritáson alapuló társadalombiztosítási rendszer megszűntetése és az üzleti célú egészségbiztosítás bevezetése ellen tiltakozott a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, és az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége.

A Kossuth téren a Miniszterelnöki Hivatal előtt összegyűlt tömeg társadalmi párbeszédet követelt, és azt, hogy az embereket ne hagyják ki az őket érintő döntésekből. Az öt szakszervezethez több civil szervezet is csatlakozott.

A szónokok felhívást intéztek Szili Katalinhoz, az országgyűlés elnökéhez, melyben közölték követeléseiket.

A demonstráció a bejelentett időpontban véget ért, a rendezvényen nem történt rendbontás.

A kormányszóvivő szerint a kormány éppen azt teszi, amit a szakszervezetek kérnek, vagyis valami félreértés lehet az oka a tüntetésnek. Daróczi Dávid hozzátette, hogy a kormány javaslatának két célja van: jobb egészségügyi szolgáltatást nyújtani az embereknek többletfizetés nélkül, illetve az, hogy erősödjön a nemzeti kockázatközösség.

A kormányszóvivő felhívta a figyelmet, hogy ha a kormány teljesítené a szakszervezetek kérését, vagyis ha letenne az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról, éppen akkor nem teljesülne a szakszervezetek elvárása.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást