Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb óriásberuházás Dunaújvárosban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az osztrák Prinzhorn-csoport Magyarország eddigi legnagyobb környezetvédelmi ipari beruházását építi fel - a hozzátartozó erőművel együtt - összesen 70 milliárd forint költséggel Dunapack Zrt.-nél Dunaújvárosban. A 2009 júniusára elkészülő üzem alapkövét pénteken helyezték el.

A beruházás az osztrák befektető több mint 25 százalékot meghaladó saját forrásából, valamint hitelből valósul meg, létrehozását a magyar állam is támogatja, ennek mértékét a sajtótájékoztatón egyelőre nem hozták nyilvánosságra, azonban a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumtól kapott korábbi információ szerint az összeg 3,5 milliárd forint.

Az új üzem közvetve mintegy háromszáz, közvetlenül hatszáz munkahelyet teremt majd. A próbaüzem várhatóan 2009 júniusában kezdődik, a teljes kapacitást 2011-re éri el az üzem.

A gyár évi négyszázezer tonna hulladékpapírból 105 millió euró értékű csomagolóanyagot állít majd elő, amelynek 75 százaléka exportra kerül, és ezzel mintegy 85 millió euróval javítja Magyarország külkereskedelmi mérlegét - hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium államtitkára az ünnepségen.

Tátrai Miklós szerint a befektetés olyan területen történik, amely a fenntartható fejlődés szempontjából kiemelt jelentőségű. Ennek kulcsa ugyanis az, hogy az ipar össze tudja hangolni működését a környezetvédelem szempontjaival.

A cél az, hogy 2013-ra a jelenlegi húsz százalékról ötven százalékra nőjön a települési szilárd hulladékok hasznosítási aránya Magyarországon - mondta az államtitkár.

Emiatt nagy szükség van a hulladékpapír újrahasznosítására, feldolgozására - tette hozzá. Jelenleg országosan évi 440 ezer tonna hulladékpapírt gyűjtenek be, amiből 370 ezer tonnát itthon dolgoznak fel, 70 ezer tonna pedig exportra kerül.

A költségek, a munkahelyek és a magyar gazdaság fejlődése szempontjából nem közömbös, hogy a feldolgozáshoz szükséges ipari kapacitás az országon belül, vagy azon kívül jön létre. A beruházás biztosítja, hogy a célok a lehető legkisebb költséggel, munkahelyeket teremtve valósuljanak meg - hangsúlyozta az államtitkár.

Mivel a beruházás részeként a gyár hulladékát elégető 200 megawattos hőerőmű is épül, a majdani üzembe kerülő hulladékok a feldolgozással és az elégetéssel száz százalékban hasznosulnak.

A gyártás során keletkezett szennyvíz pedig a beépítésre kerülő korszerű technika eredményeként minimális terhelést jelent a környezetre.