eur:
392.88
usd:
366.67
bux:
66311.89
2024. április 25. csütörtök Márk

Újabb óriásberuházás Dunaújvárosban

Az osztrák Prinzhorn-csoport Magyarország eddigi legnagyobb környezetvédelmi ipari beruházását építi fel - a hozzátartozó erőművel együtt - összesen 70 milliárd forint költséggel Dunapack Zrt.-nél Dunaújvárosban. A 2009 júniusára elkészülő üzem alapkövét pénteken helyezték el.

A beruházás az osztrák befektető több mint 25 százalékot meghaladó saját forrásából, valamint hitelből valósul meg, létrehozását a magyar állam is támogatja, ennek mértékét a sajtótájékoztatón egyelőre nem hozták nyilvánosságra, azonban a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumtól kapott korábbi információ szerint az összeg 3,5 milliárd forint.

Az új üzem közvetve mintegy háromszáz, közvetlenül hatszáz munkahelyet teremt majd. A próbaüzem várhatóan 2009 júniusában kezdődik, a teljes kapacitást 2011-re éri el az üzem.

A gyár évi négyszázezer tonna hulladékpapírból 105 millió euró értékű csomagolóanyagot állít majd elő, amelynek 75 százaléka exportra kerül, és ezzel mintegy 85 millió euróval javítja Magyarország külkereskedelmi mérlegét - hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium államtitkára az ünnepségen.

Tátrai Miklós szerint a befektetés olyan területen történik, amely a fenntartható fejlődés szempontjából kiemelt jelentőségű. Ennek kulcsa ugyanis az, hogy az ipar össze tudja hangolni működését a környezetvédelem szempontjaival.

A cél az, hogy 2013-ra a jelenlegi húsz százalékról ötven százalékra nőjön a települési szilárd hulladékok hasznosítási aránya Magyarországon - mondta az államtitkár.

Emiatt nagy szükség van a hulladékpapír újrahasznosítására, feldolgozására - tette hozzá. Jelenleg országosan évi 440 ezer tonna hulladékpapírt gyűjtenek be, amiből 370 ezer tonnát itthon dolgoznak fel, 70 ezer tonna pedig exportra kerül.

A költségek, a munkahelyek és a magyar gazdaság fejlődése szempontjából nem közömbös, hogy a feldolgozáshoz szükséges ipari kapacitás az országon belül, vagy azon kívül jön létre. A beruházás biztosítja, hogy a célok a lehető legkisebb költséggel, munkahelyeket teremtve valósuljanak meg - hangsúlyozta az államtitkár.

Mivel a beruházás részeként a gyár hulladékát elégető 200 megawattos hőerőmű is épül, a majdani üzembe kerülő hulladékok a feldolgozással és az elégetéssel száz százalékban hasznosulnak.

A gyártás során keletkezett szennyvíz pedig a beépítésre kerülő korszerű technika eredményeként minimális terhelést jelent a környezetre.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×