Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Kevés emberhez jut el a szocialisták kampánya\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Fűrész Gábor, politikai kommunikációs szakértő szerint viszonylag kevés emberhez juthat el a szocialista párt nemrég kezdett, a reformokat magyarázó kampánya. A párt képviselői már több hete járják az országot.

Néhány hete kezdte a Magyar Szocialista Párt "A nagy párbeszéd" elnevezésű, a reformok megismertetését célzó országos kampányát. Ennek keretében a párt vezetői, például Kiss Péter kancelláriaminiszter és Lendvai Ildikó, a párt országgyűlési frakcióvezetője több hónapon át tartanak fórumokat, csaknem 1300 településen.

De az Európai Uniós és kormányzati támogatási lehetőségek megismertetéséről szóló országjáró körútja közben a kormányfő is tartott egy fórumot pártelnöki minőségében Szentesen, ahol néhány tüntető is várt rá.

Nyakó István, a szocialista párt szóvivője elmondta, a rendezvények minimális költségeit a helyi szervezetek fedezik. "Itt nem a klasszikus kampányeszközök azok, amelyekkel el szeretnénk jutni az emberekhez, tehát ez nem egy választási kampány, amikor plakátokon, hirdetményeken újságban különböző pártok népszerűsítik magukat, itt az emberekkel való találkozáson van a hangsúly" - hangsúlyozta a politikus.

Akiket meg kell győzni, azokhoz nem jut el az üzenet

Fűrész Gábor politikai kommunikációs szakértő szerint azonban ez a fajta kampány viszonylag kevés emberhez juthat el. "A választók egy jelentős része nem is tudja, hogy pontosan hol és mikor rendezik, másrészt magának a szervezésnek a módja is gyakran olyan, hogy kifejezetten a helyi szervezeteket bízzák meg azzal, hogy biztosítsák azt, hogy a megfelelő számú ember jelenjen meg. Nyilvánvalóan kétségbe vonható az a megközelítés, hogy ez jelentős befolyást gyakorolhatna azokra a rétegekre, amelyeket valójában meg kellett győzni a reformok racionalitásáról, hiszen pont azok a csoportok nem jutnak el általában ezekre a megbeszélésekre" - vélekedett a szakértő.

Fűrész Gábor hozzátette, a fórum résztvevőinek véleménye ilyen esetekben csupán elvileg befolyásolhatja a szervezők, tehát esetünkben a szocialista párt elképzeléseit. A politikusok ugyanis tudatosan nem használják fel a lakossági fórumokon megjelenő véleményeket, de a hallgatóság reakciói hatással lehetnek a pártvezetők elképzeléseire.

Hanganyag: Sigmond Árpád