Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A bizottság szerint törvénytelen volt Orbánék Gripen-beszerzése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Törvénytelen volt a svéd Gripen vadászgépek beszerzéséről 2001-ben hozott döntés - jelentette ki Vadai Ágnes, a gépek beszerzésének kivizsgálására alakult bizottság szocialista párti elnöke. Az Orbán-kormány honvédelmi államtitkára szerint a \"lázas igyekezettel\" létrehozott bizottság látványos kudarcot vallott.

Az MSZP-s politikus a megállapítást azzal indokolta, hogy a kabinet nem írt ki közbeszerzési eljárást, a beszerzésről pedig nem a kormány, hanem a nemzetbiztonsági kabinet döntött. A beszerzés ellentétes volt egy országgyűlési határozattal is, amely a beszerzést 2003 utánra irányozta elő.

Vadai Ágnes szerint nem készült előzetes költségelemzés, nem volt tisztázott, milyen forrásból finanszírozzák a projektet, és nem számolták a bérlés adóvonzatával sem.

A bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy 2001-ben a Honvédelmi Minisztérium az amerikai F-16-osok beszerzését támogatta, ennek ellenére döntött a nemzetbiztonsági kabinet a Gripenek mellett.

Vadai Ágnes szólt arról is, hogy személyi felelősöket nem neveztek meg, de ez nem is volt céljuk, így nem is tesznek feljelentést.

A bizottság javaslatokat dolgozott ki a kormány számára, ezeket azonban nem hozták nyilvánosságra.

Budai Bernadett kormányszóvivő a távirati irodának azt mondta: a kormány nemzetbiztonsági kabinetje heteken belül tárgyalja a Gripen-bizottság jelentését. Az Orbán-kormány honvédelmi államtitkára szerint a Gripen-jelentés elkészültének körülményei arra utalnak, hogy a kormánynak takargatnivalója van a 2003-as szerződésmódosítással kapcsolatban.

Simicskó István közölte: a módosítás duplájára emelte a költségeket, hiszen a 109 milliárdos eredeti szerződést emelte meg 210 milliárdra; szerinte a plusz tételekre semmi szükség nem volt.

Úgy vélte, gazdasági, pénzügyi, katonai okok sem támasztották alá az akkori szocialista-szabad demokrata koalíció döntését a szerződés módosításáról.

A mai napig nem tudjuk, és a jelentésből sem derül ki, hogy mi volt a mozgatórugója a szerződés módosításának 2003-ban - mondta Simicskó István, majd hozzátette: talán a svéd ügyészség vizsgálata után ez is kiderül.

A politikus szerint a "lázas igyekezettel" létrehozott bizottság, amelynek az lett volna a feladata, hogy a polgári kormányt korrupciógyanús ügybe keverje, látványos kudarcot vallott.

Simicskó István a jelentéssel kapcsolatban közölte: az anyag kellően elfogult, amit - a politikus szerint - mutat az is, hogy 25 oldalon foglalkozik a polgári kormány időszakával, a szerződés megkötésének a körülményeivel, és csupán 5-6 oldal foglalkozik a 2003-as szerződésmódosítással.