eur:
394.58
usd:
365.04
bux:
65436.45
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Elérhetők az interneten az országgyűlési képviselők havi juttatásai

Minden parlamenti képviselő tiszteletdíja és költségtérítése elérhető csütörtöktől az Országgyűlés honlapján. Az adatokból kiderül, hogy mennyi pénzt utalt az Országgyűlés szeptemberben az adott politikus számlájára. Az MTI úgy tudja, mostantól minden hónapban felkerülnek az internetre az aktuális adatok.

A parlamenti képviselők többségének, nagyjából a kétharmadának egy bizottsági tagsága van, és kap költségtérítést is, annak függvényében, hol található a választókerülete és hol lakik. Egy ilyen áltagos havi bruttó fizetés 375.360 forint. Ez a 220.800 forintos képviselői alapdíjból és az egy bizottsági tagságért járó 154.560 forintos pótlékból áll össze.

Az Országgyűlés internetes oldaláról kiderül, hogy például Ágh Péter fideszes képviselő, aki szombathelyi, a fenti összeg mellett a távolság miatt kap 320.160 forint költségtérítési általányt és 110.400 forint szállás költségtérítést is. Alexa György szocialista képviselőnek, aki viszont Budapesten, a XVII. kerületben szerzett mandátumot, szállásköltséget nem utal az Országgyűlés, de ő is kap 154.560 forint költségtérítést.

Az Országgyűlés elnöke és alelnökei kiemelt díjazást kapnak. Szili Katalin házelnök szeptemberben 1.435.200 forintos bruttó fizetést kapott, és 287.040 forint költségtérítést. Utóbbit azért, mert a választókörzete Pécsett van. Áder Jánosnak, a parlament fideszes alelnökének bruttó 618.240 forintot tiszteletdíjat utalt az Országgyűlés. Õ is kap 287.040 forint költségtérítést, mivel választókerülete Csorna és szálláspénzre is jogosult, mivel ott nincs lakása.

A parlamenti képviselők közül a legtöbb fizetést Eörsi Mátyás kapta a szeptemberre vonatkozó adatok szerint: a politikus az SZDSZ frakcióvezetője, amellett, hogy az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának elnöke is. A parlament honlapja szerint 794.880 forint tiszteletdíjat kapott és a Budapest területére járó 154.560 forint költségtérítést.

Varga Mihály is hasonló nagyságrendű fizetést vihetett haza szeptemberben: az Országgyűlés adatai alapján 750.720 forintot. Az ellenzéki politikus a Fidesz frakcióvezető-helyettese és a parlament költségvetési bizottságának elnöke. Mivel az ő választókerülete Karcag, szintén kapott 287.040 forint költségtérítést és szállásra 110.400 forintot.

Vannak az Országgyűlésben olyan képviselők, akik csak a 220.800 forintos képviselői alapdíjat kapják. Ennek oka, hogy vagy kormányzati tisztségviselők, akik emellett más funkciót nem töltenek be a Házban, vagy azért, mert nem nincs bizottsági tagságuk, illetve egyéb országgyűlési, képviselő-csoporti funkciójuk. Ilyen például Kuncze Gábor, az SZDSZ volt elnöke, Orbán Viktor Fidesz-elnök, Magyar Bálint volt SZDSZ-es oktatási miniszter és Horn Gyula korábbi szocialista miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Itt az új kamatmentes hitel a cégeknek, meghirdették a feltételeket

Itt az új kamatmentes hitel a cégeknek, meghirdették a feltételeket

Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos fix kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – jelentette be a Magyar Fejlesztési Bank. A 155,54 milliárd forint keretösszegű program az MFB Pont Plusz hálózaton keresztül, az MBH Bank és a Gránit Bank megkülönböztetett fiókjaiban lesz elérhető.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×