Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A szabad demokraták a hegyvidéki erdőket féltik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mintegy 25 hektárnyi zöldterületet szeretne építési övezetté nyilváníttatni a XII. kerületi Fidesz frakció - állítja az SZDSZ. A liberális párt önkormányzati frakcióvezetője szerint az átminősítés jelentős erdőirtással járna, így megpróbálják mindenáron megakadályozni a kezdeményezés elfogadását. Pokorni Zoltán fideszes polgármester szerint viszont jórészt olyan területekről van szó, amelyeken valójában már nincsenek fák.

A hegyvidéki ellenzék a zöldterületeket félti, a polgármester szerint azonban már nincs mit félteni. A két fél nem egyformán látja, milyen területek átminősítését kezdeményezik a fővárosi önkormányzatnál lakó- vagy intézményi övezetté.

Összesen 50 területről van szó, amelyek közül Nádasi Tibor szabad demokrata frakcióvezető szerint 6-7 minősítése valóban érdektelen, több mint 40 területen azonban az erdőt akarja megkurtítani az önkormányzat, bevételt remélve. Ebben a kerületben ugyanis az erdők melletti telkek ára hektáronként elérheti a 600 millió forintot is. Ezt azonban az ellenzékiek szerint nem lenne szabad működési kiadásokra elherdálni.

Csak papíron zöldterület?

Pokorni Zoltán polgármester azonban azt állítja: a javaslatban szereplő területek nagy része csak papíron zöldterület. A többi ingatlan felértékelésére pedig szükség van, különben 2010 környékén még a "jómódú" önkormányzatok is lehetetlen helyzetbe kerülnek az alacsony állami támogatás miatt.

Elmondta azt is: már korábban megállapodás született a kerület és a főváros között, ekkor olyan területeket minősítettek erdőkké, amelyek korábban nem azok voltak. Ezért cserébe más területeket telekké kellett volna minősíteni, ezt azonban csak részben tette meg a főváros.

Úgy tudja: a főváros azért nem minősítette át ígérete szerint a megjelölt területeket, mert az akkori polgármester és a budapesti főépítész nem tudott egyezségre jutni a Márvány utcai sétálóutca ügyében. Pokorni Zoltán szerint tehát a fővárosnak most jóvá kellene hagynia az átminősítési kérelmet.

Hanganyag: Seres Gerda