Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A köztársasági elnökhöz fordulnak a betegszervezetek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint 20 civil, és szakmai szervezet valamint szakszervezet fogott össze a kormány által az Országgyűlésnek benyújtott egészségbiztosítási reform ellen. Az érdekvédők a köztársasági elnök közbenjárást kérik. Az InfoRádió úgy tudja: Sólyom László valószínűleg nem tesz eleget a kérésnek.

Az orvosok, gyógyszerészek, egészségügyi szakdolgozók, pedagógusok, környezetvédők, a betegek érdekeit védő szervezetek, valamint a szakszervezetek azt kérik a köztársasági elnöktől, hogy az általuk támogatott egészségbiztosítási törvényjavaslatot nyújtsa be az Országgyűlésnek. Így akarják az érdekvédők megakadályozni, hogy a kormány által támogatott több-biztosítós rendszer megvalósuljon.

A tervezetet a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal készítette. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt mondta: csak az ő javaslataik figyelembevételével alakítható át megnyugtatóan a biztosítási rendszer.

Valószínűleg nem tesz eleget az érdekvédők kérésének az államfő. A Köztársasági Elnöki Hivatal Stratégiai és Kommunikációs főosztályvezetője, Kumin Ferenc szerint ugyanis Sólyom László már korábban is egyértelművé tette, hogy törvénykezdeményezési jogával nem kíván élni.

A civil szervezetek javaslataikkal azt akarják elérni, hogy az egészségügyi intézmények versenyezzenek - jobb színvonalú ellátást kínálva - a betegekért, és ne a biztosítók harcoljanak az egészséges ügyfelekért.

Tervezetük szerint a jelenlegi Országos Egészségbiztosítási Pénztár és megyei szervezetei kikerülnének a kormány irányítása alól, és a parlament fennhatósága alatt dolgoznának egy munkáltatói, munkavállalói és kormányzati megbízatással működő felügyelettel.

Hanganyag: Gál Ildikó