A barlangok veszélyben vannak, a hatóságok egymásra mutogatnak

Infostart
2007. november 8. 11:48
A II. kerületi önkormányzat a környezetvédelmi szakhatóságot hibáztatja, amiért magánépítkezések miatt több barlang is veszélybe került Budapesten. Adamkó Péter barlangkutató korábban azt mondta: ami Magyarországon ezen a területen folyik, az világbotrány, hiszen fokozottan védett barlangok környékére nem lenne szabad építési engedélyeket kiadni.

Nemrég a Szemlő-hegyi barlang egyik járata omlott be, és az egy éve, a Gellért-hegyen felfedezett kristálybarlang is veszélybe került egy építkezés miatt. Emellett egy harmadik, a Malom-tó melletti barlangrendszer is beszélybe került az úgynevezett Diplomata lakótelep átalakítása miatt.

Adamkó Péter szerint a természeti kincseink tönkretételéhez a hatóságok is asszisztálnak, hiszen olyan területekre is kiadna építési engedélyeket, ahová nem lenne szabad.

Láng Zsolt II. kerületi polgármester azonban azt állítja: a környezetvédelmi hatóság az, amely nem elég körültekintő, hiszen a kerület építési hatósága csak olyan esetekben ad ki építési engedélyt, ha a környezetvédelmi hatóság hozzájárulását már beszerezték a kérelmezők.

A polgármester egyetlen esetről tud, amikor engedély nélkül kezdtek - a beruházók szerint - állagmegóvási munkálatokba, ezt az építkezést azonban a hatóság leállíttatta. Az eset egyébként a Szemlő-hegyi barlangnál történt, nem messze attól, ahol egy járat beomlott.

Hanganyag: Tenczer Gábor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást