Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Véget ért a vasutasok sztrájkja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Reggel 8 órakor végetért a vasúti dolgozók kétórás figyelmeztető sztrájkja. A MÁV sajtófőnöke a munkabeszüntetés idején elmondta: a sztrájk mintegy 600 járatot érintett; késésekre, járat-kimaradásokra és útvonal-rövidülésekre kell számítani. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban azt mondta: a szolgálatban lévő vasutasok 90 százaléka sztrájkolt.

Szerda reggel 8 órakor véget ért a vasúti dolgozók hajnali hat órakor kezdődött kétórás figyelmeztető sztrájkja.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének vezető ügyvivője sikeresnek értékelte a sztrájkot, hiszen a vasutas munkavállalók jelentős többsége részt vett a munkabeszüntetésben.

Mózes Tibor elmondta: információik szerint néhány helyen a munkáltató sztrájktörőkkel váltotta ki a sztrájkoló munkavállalókat, fizikai atrocitásról nem tudnak.

Simon Dezső, a Vasútasok Szakszervezete elnöke elmondta, hogy a beérkezett információk alapján nagy arányú volt a sztrájk támogatottsága, a vonatok döntő többsége állt.

A MÁV sajtófőnöke az InfoRádióban korábban hangsúlyozta: a sztrájk idején biztosítják az utasbiztonságot, a fűtést és a világítst is.

Kavalecz Imre szerint a fővárosban a Déli és a Kelenföldi pályaudvaron a dolgozók többsége felvette a munkát.

A Keleti és a Nyugati pályaudvaron a dolgozók sztrájkoltak, ezért onnan nem indultak és oda nem érkeztek vonatok.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban azt mondta: a szolgálatban lévő vasutasok 90 százaléka sztrájkolt.

Gaskó István korábban hangsúlyozta: azok a vonatok sem érkeznek meg a célállomásra, amelyek elindultak 6 óra után, mert a közbeeső állomásokon tart a sztrájk.

A MÁV információja szerint Rákos és Kőbánya-Felső állomásokon is dolgoztak, így az Újszász vonalon közlekedő járatok egy része is ment.


Mozdulatlanul (fotó: InfoRádió - Nagy Tamás) (képgaléria)

A GYSEV Zrt. vonalain nem volt figyelmeztető sztrájk, de az országos demonstráció miatt a vállalat vonatainak menetrendje is módosult.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a Vasutasok Szakszervezete azért szervezte a munkabeszüntetést, mert így kívántak tiltakozni a vasúti szárnyvonalak tervezett bezárása ellen. A VDSZSZ elnöke szerint mintegy 5-6 ezer munkavállaló sztrájkolt.

A MÁV sajtófőnöke hangsúlyozta: a vasúttársaság azon lesz, hogy a munkabeszüntetés után a forgalom minél előbb helyreálljon, de várhatóan egész nap lesznek késesek és járatkimaradások.

Az elővárosi forgalomban azok a vonatok indulnak el a sztrájk
után először, amelyek indulási ideje a 8 órához legközelebb esik.

Kavalecz Imre közölte: ha az utasok a sztrájk miatt lemondanak utazásukról, akkor jegyüket kezelési költség levonása nélkül visszatérítik, vagy másnapra érvényesítik.