eur:
393.87
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Magyarázatot találtak a tömeges kihalásra

Az Illinois-i Egyetem tudósai őskori tengeri üledékeket vizsgálva arra a feltételezésre jutottak, hogy több millió évvel ezelőtt egy szomszédos szupernóva-robbanás okozhatott tömeges kihalást a Földön.

A Népszabadság azt írja: a tervek szerint decembertől a panellakók akkor is kérhetnek támogatást energiatakarékossági felújításra, ha a lakóközösség ehhez nem járult hozzá. Igaz, az így szerezhető pénz kevesebb, mint a panelprogramban, és máshol is kellene igényelni. Az új lehetőséget az nyitja meg, hogy a jövő hónaptól várhatóan a panellakásokra is kibővíti a támogatási jogosultságot a Nemzeti Energiatakarékossági Programot működtető Energia Központ Kht.

A Magyar Nemzet értesülései szerint az Egyesült Államok brüsszeli NATO nagykövete arról tájékoztatta Magyarország NATO-nagykövetét, Martinusz Zoltánt, hogy egy szövetséges ország kém- és terrorelhárító szolgálatának az élére elfogadhatatlannak tartják a KGB-egyetemen végzett Laborc Sándor személyét. Az ügy jelentőségét jelzi, hogy 2008-ban hazánk adja a NATO speciális bizottságának elnöki tisztét a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója személyében. Laborc Sándor jelenleg megbízott főigazgatója az NBH-nak, de a hivatal teljes jogú vezetői székére pályázik. Ebben a koalíció támogatja, tehát bírja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szilvásy György titkosszolgálati miniszter támogatását. Laborc Sándor a nyolcvanas évek elején a Dzserzsinszkij akadémián, az egykori Szovjetunió titkosszolgálati iskolájában szerzett képesítést.

Az Index a New Scientist-re hivatkozva azt írja: az Illinois-i Egyetem tudósai őskori tengeri üledékeket vizsgálva arra a feltételezésre jutottak, hogy több millió évvel ezelőtt egy szomszédos szupernóva-robbanás okozhatott tömeges kihalást a Földön. Az elmélet nem új, de most Brian Fields és kutatócsapata is megerősítette. Brian Fields és kollégái becslése szerint egy legalább 60, legfeljebb 300 fényévnyire levő szupernóva hatással lehetett a pliocénkori Földre. Ez megmagyarázná azt a rejtélyes kihaláshullámot, ami a földtörténeti kor végén jelentkezett, különösen a tengeri fajoknál. A kutatók elmélete szerint a robbanás sugárzása gyengítette a Föld ózönrétegét, és az ezzel jelentkező erősebb ultraibolya sugárzást nem bírta az élőlények egy része. Ugyanakkor Fields is elismeri, hogy közvetlen bizonyítékuk még nincs a teória igazolására.

A Napi Gazdaság azt írja: az elmúlt hetek hosszú hétvégéit okolják az utazási irodák, amiért elmaradnak a tavalyitól az év végi foglalásaik. Az egyik iroda vezetője úgy véli, 2007 egészében rosszabb évet zár majd az utaztató ipar, mint tavaly. A jövő év is tartogathat kellemetlen meglepetéseket a cégeknek, fennáll a lehetősége ugyanis, hogy túlbiztosítják magukat. A szakemberek szerint a rendesen megképzett tartalék elvben minden esetben elegendő arra, hogy a csőddel kapcsolatos költségekre fedezetet nyújtson.

A Világgazdaság szerint Olaszország legnagyobb "cégének" számít a maffia, és ezen az sem változtat sokat, hogy a rendőrségnek hétfőn sikerült elfognia a legbefolyásosabbnak tartott szicíliai keresztapát, Salvatore Lo Piccolót. Az itáliai kiskereskedőket tömörítő szervezet a Confesercenti becslése szerint a maffiacsoportok bevétele tavaly - a kábítószeri-csempészetet és az emberkereskedelmet nem számítva - 90 milliárd euróra rúgott, ez az ország GDP-jének hét százalékával egyenlő. A szervezett bűnözés gazdasági befolyása elemzők szerint világszerte egyre nő. A globalizáció megkönnyíti a maffiózók dolgát, akik a különböző pénzmosási technikák révén egyre jobban beépülnek a legális gazdaságba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×